IZBORI U LICI

Ernest Petry novi je župan ličko-senjski: “Darko Milinović je politička prošlost ove županije”

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

. Nećemo koalirati sa strankom LiPO jer je g. Milinović politička prošlost ove županije, zaključio je novi župan Ernest Petry i svim građanima Ličko-senjske županije čestitao Dan državnosti.Okončan je 2. krug lokalnih izbora u Ličko-senjskoj županiji. U 1. krugu izbora najviše glasova za župana osvojili su Darko Milinović iz stranke LiPO (33,26 posto) i Ernest Petry kandidat kolalicije HDZ-a(32,04 posto). Građani su danas povjerenje ukazali Ernestu Petryju koji je pobijedio sa 58,22 posto glasova, dok je drugoplasirani Darko Milinović dobio 41,78 posto.


Izbori su danas, osim za župana, ponavljani za gradonačelnike Gospića, Novalje i Otočca te za načelnike općina Donji Lapac i Karlobag. U utrci za kormilo Gospića u 1. krugu pobijedio je dosadašnji gradonačelnik Karlo Starčević iz HSP-a sa 47,42 posto, dok mu je takmac u 2. krugu bio HDZ-ov kandidat Mario Stilinović. Aktualni gradonačelnik Karlo Starčević danas je dobio 4494 glasa, a Mario Stilinović točno 2 000 glasova. Bitku za grad Otočac vodili su dosadašnji gradonačelnik Stjepan Kostelac iz stranke LiPO i Goran Bukovac, nezavisno kandidat na listi HSP-a. Nakon 1. kruga lokalnih izbora odnos ovih političkih rivala iznosio je 36,85:22,50 posto u korist Kostelca.

Unatoč nepovoljnom postotku današnji je pobjednik Goran Bukovac sa 2611 glasova, prema 2197, koliko je dobio Stjepan Kostelac. U Novalji se vodila neizjednačena borba u 1. krugu između nekadašnjeg gradonačelnika Ivana Dabe (HDZ-ova koalicija) koji je tada osvojio 45,25 posto povjerenja građana, dok je aktualni gradonačelnik Ante Dabo dobio 40,96 posto. Današnji 2. krug bio je na strani Ivana Dabe sa 1447 glasova, te je svladao prezienjaka Antu koji je dobio povjerenje 1281 građanina.


U drugi krug lokalnih izbor ušle su i dvije općine jer je HDZ-ov Boris Smojver u Karlobagu u 1. krugu izbora osvojio 48,74 posto glasova, dok je Ivica Bačić iz stranke LiPO dobio povjerenje 44,14 posto građana. Novi načelnik ove općine je Boris Smojver sa 394 glasa, nadjačavši rivala Bačića koji je dobio 317 glasova. Izbori su išli u 2. krug i za općinu Donji Lapac gdje su se sučelili Ilija Obradović iz SDSS-a (36,01) i Daco Vlatković iz SDP-a koji je u 2. krug išao sa 24,21 posto glasova. Ilija Obradović ostaje načelnik ove općine sa osvojenih 413 glasova, jedva malo više od 405 glasova Dace Vlatkovića.Nakon što je danas glasovao kandidat koalicije HDZ, HSS, HSU i HBS Ernest Petry dao je novinarima vrlo optimističnu izjavu.


-Izvršio sam svoju građansku dužnost uvjeren u pobjedu i sutra krećem s poslom. Naša koalicija će uvjerljivo pobijediti, rekao je jutros Petry, a na opasku novinara „ako pobijedite“, Petry se nije dao smesti.


-Nema tu nikakvog „ako“. Pobjeđujemo sigurno i od sutra sam ja novi ličko-senjski župan. Posla ima na pretek i tu se nema što čekati, rekao je Ernest Petry okupljenim novinarima.


Nakon prvih večerašnjih rezultata i proglašenja pobjede Petry se opet obratio novinarima.
-Mi nismo niti očekivali iznenađenje od g. Darka Milinovića. Kroz ovu pobjedu pokazana je i vjerodostoijnost HDZ i Vlade RH. Uopće nismo iznenađeni pa sam zahvalan svim građanima ove županije koji su mi dali svoj glas. Očekuje nas puno posla i gospodarski oporavak Ličko-senjske županije.Očekuje nas i pomirenje među ljudima, zaustavljanje iseljavanja Like. Više neće postojati ucjene i od sutra krećemo s poslom. Zbog vrlo široke potpore birača ja sam bio uvjeren u pobjedu.


Prvoga dana mojega posla ostvarit ću kontakte s nekim resornim ministarstvima, pokrenuti nove investicijske projekte, pojačati povlačenje sredstava iz EU-fondova. Ličko-senjska županija će od sutra biti servis građana, a ne više autokratska utvrda. Uvjeren sam da ćemo imati i većinu u županijskoj Skupoštini. Nećemo koalirati sa strankom LiPO jer je g. Milinović politička prošlost ove županije, zaključio je novi župan Ernest Petry i svim građanima Ličko-senjske županije čestitao Dan državnosti.


-A ovu pobjedu poklanja svojem preminulom ocu koji je bio osnivač HDZ-a u Lici, koji je 1990. godine na današnji dan dao svečanu prisegu u Hrvatskom saboru. Preminuo je na današnji dan prošle godine. Ova pobjeda ide mojem ocu Miroslavu, zaključio je Petry i zahvalio predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću što je u njemu prepoznao kandidata za županaličko-senjskog.
Iako uporno najavljivani kao novi politički brend u Hrvatskoj stranka LiPO Darka Milinovića apsolutni je gubitnik 2. kruga izbora. Izgublii su izbore u svim gradovima i općinama, pa čak i tamo gdje su do sada slovili kao favoriti.