LOKALNI IZBORI

Dubravko Devčić, kandidat za gradonačelnika Malog Lošinja: ‘Tko uzme novac za kampanju – ima obavezu’

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Rješavanje problema alohtone divljači, poduzetnički inkubator, dovođenje vode i konačna dodjela zemlje OPG-ima, malčer u vlasništvu Grada, jačanje zdravstva koje je prije 30 godina bilo bolje nego sada - neki od prioritetaMALI LOŠINJ – Na izborima za gradonačelnika Malog Lošinja i ovaj će put sudjelovati neovisni kandidat Dubravko Devčić, koji je prije četiri godine po broju glasova bio drugi od petorice kandidata. Ovaj put je i kandidat za Županijsku skupštinu, na listi Ive Rinčić. Rođen 1969. godine, zvanjem doktor veterinarske medicine, zaposlen kao veterinar u lošinjskoj ambulanti, Devčić je oženjen, supruga mu je ujedno kolegica po zvanju i radnom mjestu, a imaju troje djece – kći Niku i sinove Frana i Matka. Predsjednik je i jedan od osnivača Stolnoteniskog kluba Lošinj te trenutni predsjednik Društva za sportsku rekreaciju Lošinj i Udruge uzgajivača ovaca Lesa.


– Bavim se poljoprivredom, imam nekoliko ovaca i magaricu, a supruga i ja napravili smo projekt plantaže badema i projekt za plantažu ljekovitog bilja. Trenutno imamo zasađeno oko 1,2 ha i 7.000 kvadrata u pripremi. Veći dio je privatno, nešto je u najmu od privatnih osoba, a 4.000 kvadrata je u najmu od Grada. Od Hrvatskih šuma imam najam za pašarenje. Za te aktivnosti koristim svaki slobodan trenutak – kaže Devčić na naše pitanje o aktivnostima uz radno mjesto, sport i politički život.


Bez koaliranja


Što je vaša glavna zamjerka dosadašnjoj vlasti i na čemu temeljite program?


– Vječna tema je alohtona divljač. To je jedna od stvari zbog koje sam se uključio u nezavisnu županijsku listu. Pozvali su me jer su primijetili moj višegodišnji rad kao nezavisnog vijećnika, a problem divljači trebamo dići na višu razinu. Druga vječna tema je, što smo predlagali i prije prošlih izbora, poduzetnički inkubator gdje bi se omogućilo zapošljavanje mladima, osnivanje malih obrta, što bi trebao biti trend. Ali taj poduzetnički inkubator treba ići tako da se prve godine ne naplaćuje, pa onda pomalo podiže najam kroz četiri godine. To bi bila pomoć poduzetništvu, a u poljoprivredi je bitno dovođenje vode, konačno dodjeljivanje zemlje zainteresiranim OPG-ima, nabavka malčera u vlasništvu Grada koji bi čistio terene. U početku su to prihvatili, ali na tome je stalo. Dalje, treba pojačati zdravstvenu uslugu na otoku. Imao sam bliskog kontakta s time i dok je radio moj pokojni otac i mogu reći da je zdravstvo prije 20-30 godina bilo bolje nego sada. Nije stvar u postojanju zgrade, jer ona ne vrijedi ništa, ako nema specijalista i osoblja koje će ondje raditi. I ova postojeća zgrada bi se mogla dovesti u red, ali treba dovesti specijaliste.


Ovi dosad uopće nisu slušali glas ljudiPrvo trebamo utvrditi kakvo je stanje u blagajni Grada, ima li što na računu ili ne? Kao oporba smo više puta tražili financijska izvješća, ali nikad ih nismo dobili crno na bijelo, tek općenite odgovore. Na osnovi toga vidjet ćemo što možemo napraviti. A onda, koliko ostane, pokušavat ćemo riješiti dio po dio od navedenoga. Ne moramo sami, kao gradska uprava, odlučiti što je prioritet. Ako treba, možemo to dati na referendum, pa neka ljudi odluče što je prioritet otoka i grada. Nažalost, sada smo u teškim vremenima zbog korone, ali to nije opravdanje za stvari koje su se godinama odgađale. Kao oporba smo imali prijedloge, pripremali tematsku sjednicu koja nam je, ne znam iz kojeg razloga, odbijena. Jedan dan u tjednu bismo stavili otvorena vrata za građane, kada bi mogli najaviti se i doći. Ovi dosad uopće nisu slušali glas ljudi. Sve svoje odluke donosim na osnovi šire slike.

Umirovljenici – govori se da Županija pomaže, a što je napravila? Ukinula je starački dom na Susku, smanjila kapacitete, umjesto da se oni povećaju. Što je najbitnije, treba probati mladima stvoriti uvjete da se mogu zaposliti, da žele ostati ovdje, jer ako to ne stvorimo, nažalost će i moja i djeca drugih poželjeti otići s otoka.
Koalicije nema ni s kim. Kad završe izbori, sporazum o suradnji ovisi od projekta do projekta i samo na dobrobit običnog čovjeka. Bogati se za sebe i sami pobrinu.


Poziv građanima


Dojam je da ste u dosadašnjem tijeku predizborne kampanje dosta rezervirani?


– Kao i u prošloj kampanji, tako ću i u ovoj. Prošla je bila ukupno oko 8.000 kuna, a i ova će biti tu negdje, možda 10.000 kuna. Nijednog od kandidata s liste nisam tražio ni jednu lipu i, što je najbitnije, nijedne lipe donacije nismo primili ni od koga, svih ovih godina mog sudjelovanja u politici. Ni od babe ni djede, a pogotovo od poslovnih subjekata. Smatram da onaj tko to uzme, ipak ima neku obvezu.


S koliko mandata u Vijeću računate?


– U ovoj situaciji to je nezahvalno reći. Ovaj put je puno više lista, a manje mjesta u Vijeću. Pitanje je kolika će biti izlaznost i ovim bih putem pozvao sve građane da iziđu na izbore, da daju svoj glas nekoj od opcija, za koju misle da je za njih dobra i objektivna, da ne ostanu doma, jer onda nećemo imati stvarnu sliku onoga što građani žele. Rezultat? Ako ostanemo na brojci od 800 do 900 glasova kao prošli put, a mislim da bismo mogli i više, bili bismo zadovoljni.


Ako to ne budete vi, koga biste od ostalih dvoje kandidata radije vidjeli kao gradonačelnika?


– Vidim sebe u drugom krugu, a o drugima ne razmišljam. Nisam razmišljao o tome, a ako do toga dođe, vidjet ću. Ni jedna ni druga opcija nije baš sjajna.