europski projekt VALUE

Dovršeno uređenje 75 kilometara povijesnih putova na otoku Cresu

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Zbog nepristupačnog terena, uskih prolaza i velikih nagiba, radove je najvećim dijelom trebalo izvesti samo uz korištenje motornih pila, sjekira i drugih ručnih alata, bez primjene mehanizacijeCRES – U sklopu europskog projekta VALUE dovršeno je uređenje 75 kilometara povijesnih putova na otoku Cresu, pa su članovi projektnog tima koji vodi Rahela Vešković prošetali dijelom tih staza kako bi se uvjerili u kvalitetu izvedenih radova.


Članovima tima pridružili su se dr. Ugo Toić, direktor Otočne razvojne agencije koja pruža logističko-organizacijsku pomoć tijekom pripreme i provođenja projekta, te zamjenik gradonačelnika Cresa Marin Gregorović, budući da je Grad Cres partner u projektu. Pregledane su dionice Ivanje – Konec te Ivanje – lokva Kosmačev, a u ulozi vodiča po šumama Tramuntane i napuštenim zaseocima našli su se Grga Frangeš i Marko Pejić iz tvrtke Mjesto pod suncem koja je bila zadužena za nadzor nad radovima.


Bez mehanizacije


Zahtjevan posao je na otvorenom postupku javne nabave, između šest ponuđača, dobio karlovački obrtnik Marjanović koji je ponudio najpovoljniji iznos od 996.529,63 kuna. Zbog nepristupačnog terena, uskih prolaza i velikih nagiba, radove je najvećim dijelom trebalo izvesti samo uz korištenje motornih pila, sjekira i drugih ručnih alata, bez primjene mehanizacije.
Radnici obrta Marjanović su uklonili preraslo zelenilo duž staza, uključujući grane okolnih stabala i grmolike vegetacije, te postojeće putove očistili do širine od minimalno 80 centimetara. Budući da je od završetka radova na dionicama koje je projektni tim pregledao prošlo već nekoliko mjeseci, tijekom šetnje povremeno je trebalo pomaknuti pokoji kamen ili granu koji su u međuvremenu pali na stazu, što je ukazalo na potrebu kontinuiranog održavanja putova kako oni opet ne bi zarasli.


Pastirski stan


– Razmatramo mogućnosti koje nudi ovako uređena mreža povijesnih pješačkih putova, prije svega u turističkoj valorizaciji sjevernog dijela otoka, pri čemu računamo na angažman turističke zajednice. Najzahtjevniji projekt je obnova pastirskog stana Konec i njegovo stavljanje u funkciju turizma, a sličnih privatnih inicijativa već ima na Tramuntani, rekao je dogradonačelnik Gregorović, dok je dr. Toić najavio da će u sljedećoj fazi VALUE projekta staze biti označene posebnom markacijom i obogaćene tematskim sadržajima, a bit će pripremljena i detaljna karta mreže putova.


Ukupna vrijednost Interreg Ita-Hr projekta VALUE je 3.251.055 eura, a u njega je uključeno sedam partnera iz Hrvatske i Italije, među njima i gradovi Cres, Kaštela i Korčula. Europska unija sufinancira sa 2.763.396,75 eura, a projektni partneri sudjeluju sa 487.658,25 eura. Udio Grada Cresa u ukupnom proračunu projekta iznosi 406.100 eura, a tim će sredstvima biti uređeno i stavljeno u funkciju 75 kilometara starih putova po transverzali od rta Jablanac na sjeveru otoka do naselja Cres, uključujući i priključne dionice.