Mrkopalj

Do Božića Čelimbaša dobiva baby lift na sanjkalištu, vrijedan je 1,1 milijun kuna

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Sanjkalište na Čelimbaši trebalo bi biti točka na "i" uspješne godine, poručeno je s Općinskog vijeća MrkopljaPrve izmjene i dopune proračuna Općine Mrkopalj uvećale su planiranu godišnju svotu od 10,5 milijuna kuna na 12,9 milijuna kuna, a taj rast od lijepih 28 posto rezultat je većeg od planiranog rasta šumskog doprinosa, uspješne prodaje građevinskih zemljišta te županijske donacije vezane uz ulaganja u mrežu sanjkališta Gorskog kotara, u slučaju Mrkoplja u sanjkalište na Čelimbaši, istaknuo je na sjednici Općinskog vijeća načelnik Mrkoplja Josip Brozović pri pojašnjenju prvih izmjena i dopuna općinskog proračuna koje su vijećnici jednoglasno prihvatili.


Pojašnjavajući izmjene, Brozović je istaknuo kako je zbog pandemije koronavirusa teško bilo planirati proračun za ovu godinu, ali je usprkos svim poteškoćama na kraju ova 2021. godina ispala jedna od ponajboljih kad je riječ o realizaciji različitih projekata.


Radovi na sve strane


»Radilo se zaista puno i to na različitim lokacijama, od samog Mrkoplja, preko Brestove Drage ili Zagmajne. U središtu mjesta uređen je Pučki park, kraj škole je napravljena suvremena atletska staza, radilo se na uređenju groblja i Vatrogasnom domu u Sungeru, kao i u Poslovnoj zoni u Mrkoplju, a dio sredstava uložen je i u poslove oko uređenja Sović laza kraj Delnica gdje će biti zajednički prostor za otpremu otpada prema Marišćini.

 


Također, a to je bilo jedno od obećanja naše nezavisne liste, osigurali smo u proračunu i 280.000 kuna potrebnih za plaćanje troškova polaska dječjeg vrtića svim korisnicima pa je od ove jeseni usluga vrtića za sve polaznike besplatna.


To je samo jedna od naših mjera vezanih uz demografsku politiku i tu zaista činimo sve što je moguće, ali mi se čini da će, želi li zadržati ljude na ovom prostoru, i država morati odrediti posebne mjere«, rekao je Brozović koji je vijećnicima pažnju skrenuo na projekt koji bi trebao biti realiziran nakon ovog rebalansa proračuna:


»Riječ je o uređenju sanjkališta na Čelimbaši. Sam projekt u cijelosti je vrijedan 1,1 milijun kuna, pri čemu smo od Primorsko-goranske županije dobili 750.000 kuna vezanih uz njihov projekt izgradnje mreže sanjkališta na području Gorskog kotara.


Ta sredstva bit će iskorištena za nabavu tzv. baby lifta, odnosno trake koja sanjkaše vozi od dna do vrha sanjkališta, a uz to, sami ćemo osigurati dodatna sredstva za kupovinu nekoliko zemljišnih čestica te elektro i slične radove vezane uz uređenje tog prostora.


Bude li sve išlo po planu i dogovoru, mi bismo tu pokretnu traku trebali imati postavljenu već prije Božića, a bude li snijega, bit će moguće i sanjkanje«, rekao je Brozović.


Uskoro table na ulicama


Kroz vijećnička pitanja dotaknuta je ponajprije komunalna problematika pa je tako Saša Polanc (NL Josipa Brozovića) pitao kad će u Mrkoplju kvalitetno tablama biti označene ulice te radi li se što da bi prometna signalizacija u mjestu bila znatno kvalitetnija.


Načelnik Brozović odgovorio mu je kako je izrada tabli s nazivima ulica u tijeku i uskoro bi trebala biti gotova, a kad je o prometnoj signalizaciji riječ, tu konačnu odluku donosi Županijska uprava za ceste koja je također zadužena i za rješavanje pitanja oborinskih voda u Begovom Razdolju, rekao je Brozović odgovarajući na pitanje Bojana Franciškovića.


Josip Grgurić (HSP) želio je znati kad će na red doći uređenje vodoopskrbnog sustava onih mrkopaljskih ulica koje nisu bile obuhvaćene ovogodišnjim radovima, a načelnik Brozović odgovorio je kako će Školska, Pilanska i Ulica Jezero na red doći iduće godine.


Dva stana za deficitarne kadrove


Načelnik Brozović najavio je i mogućnost da se u proračunu za iduće godine izdvoje sredstva za kupnju ili uređenje dva stana namijenjena deficitarnim zanimanjima.


Na tu ga je ideju motiviralo aktualno mrkopaljsko stanje s liječnicom: »Trenutačno kod nas radi dr. Emina Tidoni i ljudi su njenim radom jako zadovoljni.


Ona bi voljela i ostati, ali joj je potreban stan. Mi smo spremni plaćati troškove stanarine do daljnjega, ali mislim da bi najbolje bilo iz proračuna naći sredstva za kupnju dva stana koja bi nam služila baš za ovakve situacije.


Tek ponudom mogućnosti stanovanja možemo računati na dolazak i rad onih kadrova koji su nam potrebni«, rekao je Brozović.