JOSO VRKLJAN

Direktor Društva Lika ceste demantirao navodno gašenje tvrtke: “Nitko neće dobiti otkaz”

Marin Smolčić

Vezano za insinuacije koje se često čuju ovih dana da će se dijeliti otkazi u Društvu Lika ceste d.o.o., naglašavam da nitko od djelatnika koji imaju ugovor o radu na neodređeno vrijeme neće dobiti otkaz.GOSPIĆ – Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine Ličko-senjske županije čuli su se pesimistični tonovi vezani uz „Lika ceste“ d.o.o. Pri tome su prednjačili članovi oporbe iznoseći podatke po kojima ovom poduzeću prijeti potpuni financijski kolaps. Za predsjednika Uprave – direktora Društva Lika ceste d.o.o. 16. kolovoza 2021. godine imenovan je dr. sc. Joso Vrkljan (HDZ).


Zbog primopredaje, koja je obavljena 20. kolovoza 2021. godine uz suglasnost novoimenovanog Nadzornog odbora, obavljena je izvanredna revizija poslovanja Društva Lika ceste d.o.o., tzv. „clean start“ za vremenski period od 1. siječnja 2021. do 31. kolovoza 2021. godine. Izvanredna revizija utvrdila je tada da je Društvo Lika ceste d.o.o. ostalo dužno dobavljačima za neplaćene obaveze u iznosu većem od 11 milijuna kuna te da je Društvo Lika ceste d.o.o. u 2021. godini na dan 31. kolovoza 2021. godine poslovalo u gubitku većem od 2.8 milijuna kuna.


Nakon vrlo pesimističnih tonova županijske oporbe o navodnom gašenju Lika-cesta medijima se danas obratio direktor Joso Vrkljan.
-S obzirom na prihode, utvrđen je i prevelik broj zaposlenih djelatnika u Društvu Lika ceste d.o.o., tako da prosječno ostvareni prihod po zaposlenom djelatniku u usporednim društvima kapitala, iznosi 388.000 kn, dok isti u Društvu Lika ceste d.o.o. iznosi 231.000 kn. Na dan primopredaje, 20. kolovoza 2021. godine u Društvu Lika ceste d.o.o. bilo je zaposleno 215 djelatnika. Udio plaća u 2021. godini, od ukupno ostvarenih prihoda činio je 39,34 posto. Odmah smo u suradnji s Nadzornim odborom, Radničkim vijećem i sindikatima koji djeluju u Društvu Lika ceste d.o.o. (Sindikat prometa i veza i Nezavisni cestarski sindikat) pristupili detaljnoj analizi poslovanja kako bismo sanirali postojeće gubitke te smo u prvom redu nastojali povećati prihodovnu stranu, a smanjiti rashodovnu. Da bismo povećali prihodovnu stranu i zbog utvrđenih činjenica izvanredne revizije, nažalost, sezonskim djelatnicima na određeno vrijeme nismo bili u mogućnosti produžiti ugovore o radu. Nakon utvrđenog stanja izvanredne revizije i preporuka savjetnika koji su radili izvanrednu reviziju odmah smo angažirali ovlašteno Društvo za izradu nove sistematizacije radnih mjesta i novog kataloga poslova, sukladno pravilima struke i na pozitivnom primjeru ostalih cestarskih firmi – društava kapitala i Hrvatskih autocesta. Paralelno s izradom nove sistematizacije radnih mjesta krenuli smo i u pregovore sa sindikatima za izradu novoga Kolektivnog ugovora i Pravilnika o radu.


Vezano za insinuacije koje se često čuju ovih dana da će se dijeliti otkazi u Društvu Lika ceste d.o.o., naglašavam da nitko od djelatnika koji imaju ugovor o radu na neodređeno vrijeme neće dobiti otkaz te da će svi djelatnici s ugovorom o radu na neodređeno vrijeme biti raspoređeni sukladno novoj sistematizaciji radnih mjesta. Odlukom Nadzornog odbora donesena je i visina stimulativne otpremnine za djelatnike koji imaju uvjete i žele otići u mirovinu te će djelatnicima koji imaju te uvjete mirovina biti i ponuđena. Vezano za insinuacije oko osobnog dohotka u Društvu Lika ceste d.o.o., naglašavam da nijednom zaposleniku Društva nije smanjena plaća, a visina moje plaće regulirana je ugovorom sa Skupštinom Društva Lika cesta d.o.o., Ugovorom o pravima, obvezama i plaći člana Uprave – direktora, a ona je kao i mog prethodnika koji je bio predsjednik Uprave Društva i u Upravi imao još dva člana. Osim toga, zbog navedenog stanja u društvu Lika ceste d.o.o. te obveze da čim prije stabiliziramo Društvo Lika ceste d.o.o., osim radnog mjesta člana Uprave – direktora kojeg obavljam, za istu plaću obavljam i poslove radnog mjesta koje sam radio prije nego što sam imenovan za člana Uprave – direktora Društva Lika ceste d.o.o., naglašava u reagiranju direktor Joso Vrkljan.


Ujedno ističe kako su gubitak poslovanja Društva u 2021. godini uspjeli smanjiti za cca. 840.000 kuna, pri čemu nisu zakinuli prava zaposlenika.


– U I. kvartalu 2022. godine Društvo Lika ceste d.o.o. poslovalo je u dobitku, a dug prema dobavljačima značajno je smanjen te je do dana 31. ožujka 2022. smanjen za cca. 4 milijuna kuna. U narednom periodu cilj nam je da Društvo Lika ceste d.o.o. posluje u dobitku, podmiriti dugovanja prema dobavljačima, modernizirati zastarjeli vozni park i opremu te povećati osobni dohodak djelatnicima, zaključuje u priopćenju direktor Lika cesta Joso Vrkljan.