Općina Viškovo

Devet dana slavlja na Matejni započinje u subotu: Najavljen bogat program

Jakov Kršovnik

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Programi počinju u subotu, 18. rujna, i trajat će do nedjelje, 26. rujna, a održavaju se uz poštovanje aktualnih epidemioloških mjera.VIŠKOVO – Matejna, proslava dana zaštitnika Općine Viškovo sv. Mateja, ove godine održat će se u skromnijem obliku, prilagođenom epidemiološkim mjerama. No, ustanove i udruge s područja Viškova pripremile su različite kulturne, sportske, humanitarne i druge programe, koji počinju u subotu, 18. rujna, i traju devet dana, do nedjelje 26. rujna.


Bogat program


– Sve započinje u subotu tradicionalnim natjecanjem u košnji po starinski za muškarce i žetvi sa srpom za žene, potom slijedi zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš. U nedjelju će biti osmi Halubajski kros na šetnici Plešivac te izložba radova nastalih za vrijeme pandemije, kiparske udruge »Mato Tijardović« u prostoru Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov«. Istaknula bih i dodjelu nagrada pobjednicima natječaja za najljepše uređenu okućnicu i balkon na području općine, a bit će i sportskih natjecanja umirovljenika te plesni program halubajskih mažoretkinja. U proslavu se uključio i Hrvatski crveni križ sa svojim akcijama, a Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje organizira natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića na parkiralištu iza zgrade Općine Viškovo, najavila je Marina Jurić, direktorica TZ-a Viškovo.


Velika obljetnica


U program Matejne uključena je i proslava obljetnice 40 godina neprekidnog rada Limene glazbe Marinići, koja je bila prošle godine, no odgođena je zbog epidemije.
– Prvi koncert je u utorak, 21. rujna, na blagdan sv. Mateja u 19.30 na trgu ispred župne crkve. U četvrtak 23. rujna u 18 sati, ćemo također zasvirati, prigodno uz otkrivanje spomen-ploče na Domu Marinići, a kada će biti predstavljena i fotomonografija koju smo napravili u povodu ove lijepe obljetnice, kazao je predsjednik Limene glazbe Gordan Mulac te pozvao mlade mještane da se priključe ovoj udruzi.


– Primamo nove članove na glazbeni tečaj i mogu se učiti svirati svi instrumenti. Ponedjeljkom i četvrtkom smo u Domu Marinići, a bilo bi nam jako drago da nas je još više. Javite se s roditeljima, kazao je Mulac.


Duhovni program


Također, blagdan sv. Mateja bit će obilježen duhovnim programom u župi.


– Trodnevnu pripravu predvodit će novi generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović, a večernju svetu misu u 18 sati na blagdan, 21. rujna, predvodit će mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor, najavljuje župnik mons. Ivan Nikolić.


– ​Sva događanja u programu Matejne održavaju se uz poštovanje aktualnih epidemioloških mjera, istaknuo je zamjenik općinske načelnice Denis Mladenić i pozvao sve mještane da dolaskom podrže program.