IMA LI INTERESA?

Datum dolaska “Galeba” na Molo longo i dalje je nepoznat. Novi natječaj za ugostiteljski dio broda-muzeja ide do ljeta

Orjana Antešić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Kao preduvjet natječaja napravljen je elaborat koji je potvrdio da se otpadne vode s »Galeba« mogu priključiti na postojeći sustav odvodnje unutar lukobrana, odnosno Vodovoda i kanalizacijeRIJEKA – Za nekoliko mjeseci napunit će se puna godina dana otkad je Grad Rijeka pokušao doći do zakupca ugostiteljskih i smještajnih sadržaja koji se planiraju nuditi na budućem brodu-muzeju »Galeb«, kada jednom konačno stigne u riječku luku, na svoju zacrtanu poziciju na Molo Longu, odmah do tamošnjih dizalica. Nakon što je prošlogodišnji natječaj za zakup oko tisuću četvornih metara prostora na ovom brodu doživio fijasko, jer niti jedan od potencijalnih interesenata nije stavio obvezujuću ponudu na stol, izmijenila su se tri godišnja doba, a da novi natječaj nije ugledao svjetlo dana.


Kulturno dobro


Zadnja informacija od prije nekoliko mjeseci bila je da će se u raspis novog tendera i potrage za zakupcem, koji je spreman uložiti nemala sredstva na uređenje ugostiteljskog i smještajnog dijela na ovom brodu, koji je štićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, krenuti čim se završi projektiranje, odnosno analiza i projekcije mogućeg sustava odvodnje otpadnih voda s »Galeba« kada bude na vezu na riječkom lukobranu.


Kako su tada pojasnili iz gradske uprave, tim se potezom trebala olakšati odluka potencijalnim interesentima s obzirom na to da je jedan od aspekata u kalkulacijama zainteresiranih strana bio i trošak odvodnje otpadnih voda, naročito u svjetlu činjenice da su bile planirane opcije odvodnje putem cestovnih cisterni ili specijaliziranih brodova.

Kako doznajemo u gradskom komunalnom društvu Vodovod i kanalizacija (ViK), taj je posao odrađen još prije dvadesetak dana i elaborat je potvrdio da postoje mogućnosti da se sustav odvodnje otpadnih voda s »Galeba« priključi na postojeću mrežu unutar riječkog lukobrana, a potom i na ViK-ovu infrastrukturu. Dapače, prema informacijama s kojima raspolažemo, sustav koji postoji na brodu, kao i dostupnost crpne stanice i prateće infrastrukture unutar lukobrana, a potom i do sustava javne mreže odvodnje, njihovi kapaciteti prihvata i snaga dizalica takvi su da bi realizacija tog »spoja« predstavljala minimalnu investiciju.


Čim prije


Pitali smo, stoga, riječkog gradonačelnika Marka Filipovića kada će objaviti novi poziv potencijalnim zakupcima.


– U ovom trenutku još traju određena usuglašavanja s Lučkom upravom Rijeka i čim to odradimo i završimo, objavit ćemo natječaj za zakup komercijalnog dijela na »Galebu«. U ovom trenutku ne mogu precizirati točan datum, ali u svakom slučaju, planiramo čim prije to bude moguće, kazao je gradonačelnik.


Ponovno je ustvrdio kako postoji više interesenata, domaćih i stranih, koji iskazuju namjeru da na »Galebu« realiziraju ugostiteljske i smještajne sadržaje.


Na naš upit može li se očekivati da će novi natječaj objaviti do ljeta ove godine, Filipović je odgovorio potvrdno.