Tradicija

Crna ovca je svirala, sportirala, baš uživala, a janjetina je bila središnji gastromotiv

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Slavlje sporta, glazbe, kreativnosti, opuštene zabave, ali i lokalne gastronomije te individualizma i ovog je puta bilo obilježeno veličanjem čari bašćanske janjetine, ali i svega ostalog što Bašku i njene žitelje čini posebnimaBaška je ovog vikenda iznova disala i plesala u ritmu Crne ovce – svoje najpopularnije i nadaleko poznate manifestacije. Slavlje sporta, glazbe, kreativnosti, opuštene zabave, ali i lokalne gastronomije te individualizma, kako to, umnogome nekonvencionalno festivalsko prezentiranje svih koji se usude biti hrabrima i drugačijima od ostatka svoga stada, vole predstavljati njegovi organizatori i domaćini, i ovog je puta bilo obilježeno veličanjem čari bašćanske janjetine, ali i svega ostalog što Bašku i njene žitelje čini posebnima.


Žitelji tog otočnog turističkog mjesta svoju pomalo pomaknutu, urbanom kulturom prožetu trodnevnu menifestaciju ovog su puta, nakon dvogodišnjeg prisilnog zastoja, uspjeli učiniti zanimljivijom, sadržajnijom i zabavnijom no ikad, načičkavši je kulturnim, sportskim, gastro, ali i koncertnim događanjima u kojima je baš svatko mogao naći nešto po svome guštu.


Red kulture, red zabave


Sve je započelo još u petak, kad je u Galeriji Zvonimir javnosti predstavljena izložba radova poznate i već neko vrijeme s razlogom iznimno popularne splitske umjetnice, slikarice Tisje Kljaković Braić, a potom nastavljeno koncertnim poslasticama na Krku bar donedavna, u vremenima u kojima se redovno koncertiralo, često prisutnih skupina Jonathan i Psihomodo Pop, nastupi kojih na bašćanskoj Paladi baš nikog nisu mogli ostaviti ravnodušnim.

I dok se dojmovi feštanja onih koji su u bašćanskoj Crnoj ovci tijekom prve noći njezina trajanja ružili do sitnih sati još nisu ni slegli, niti misli razbistrile, na red su već tijekom jučerašnjeg prijepodneva došle brojne sportsko-rekreacijske, dijelom i natjecateljske manifestacije.


Nakon što su u uvodnom dijelu programa svoj doprinos nastojanjima lokalnih čuvara i promicetelja tradicionalne pastirske arhitekture, kroz sudjelovanje u radionicama obnove i gradnje mrgara, mogli dati svi koji cijene i prepoznaju bezvremensku vrijednost pučkog graditeljstva u suhozidu, jučer su se u ljepotu okolnih krajolika mogli uvjeriti i sudionici planinarskog, odnosno »ovčarskog« pohoda i razgleda mrgara na goletima iznad Bašćanske doline.


Ljubiteljima bicikliranja namijenjena je pak bila »beeeciklijada« uz Velu riku, dok su sportski jedriličari iz šireg okružja svoja navigacijska znanja i vještine pred bašćanskom Velom plažom odmjeravali na tradicionalnoj jedriličarskoj regati Corinthia Cup – Memorijal Jure Vukasovića koji je oduvijek zapravo u središtu ove originalne višednevne manifestacije.Kao i dosad, aktivnom i zdravom životu posvećeni dio hodograma Crne ovce obogatio je i nogometni turnir morčića »Crni jancić« tijekom subotnjeg jutra odigravan na terenima SC-a Zablaće, a diljem mjesta odigravale su se i brojne velikim i malim kreativcima posvećene radionice, promocije knjiga, kao i prezentacije lokalne gastronomije i baštine.


Svoj obol sadržajnosti i raznolikosti Crne ovce dao je i njezin redoviti gost predavač, višnjanski astronom Korado Korlević koji je u hotelu Corinthia tijekom predvečerja održao predavanje o Suncu i svemirskom vremenu.


Danas Corinthia cup


Druga glazbena večer na glavnu je pak binu dovela riječke majstore progresivnog popa i indie elektronike, članove skupine Porto Morto za kojima su zadaću zabavljanja i uveseljavanja posjetitelja Crne ovce preuzeli uvijek dobro raspoloženi splitski TBF-ovci.Njihov je odličan nastup zaključio koncertni dio programa dvije godine čekane, a od mase posjetitelja Baške napokon i dočekane festivalske manifestacije, čije novo izdanje, vjerujemo i nadamo se, neće trebati čakati tako dugo kao ovo, upravo odrađeno.


Spomenimo i da će Crnu ovcu 2022. tijekom današnjeg (nedjeljnog) prijepodneva zaključiti drugi plov sudionica i sudionika Corinthia cup regate, ali i radionica joge, s čarima koje će se moći upoznati posjetitelji terase hotela Tamaris.


Janjetina na sve načine


Kao i prethodnih godina, i ovog je puta Crna ovca obilovala »punktovima« na kojima se nudila nadaleko poznata domaća, bašćanska janjetina. Spravljena na klasične načine, s ražnja ili pod pekom, ali i u njenim danas sve zastupljenijim – street food burgerskim i wrap inačicama, janjetina je i ovog puta bila središnji gastromotiv zbivanja koje nedvojbeno iskače iz kanona fešti kakvih u ljetnim mjesecima diljem otoka ima napretek.