Posljedica proljetnih mrazova

Cijene šljiva lete u nebo! Ranije ste ih mogli dobiti za tri, a sad idu do dvadeset kuna

Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

Na nekoliko štandova šljive su jučer prodavane po 12 kuna. Jedan lokalni OPG dosjetio se ovogodišnjem jadu pri nedostatku šljiva i svoj količinski vrlo skromni urod prodavao je po rekordnih 20 kuna za kilogram! Uz obrazloženje „mraz je sve pobio“!LOVINAC – Nakon što su u Lici proljetos u tri navrata mrazevi desetkovali voćke u cvatu ova sezona mogla se jedino pohvaliti s nešto uroda malina i bobičastog voća. Mjestimice su izostali čak i vrlo otporni divlji dren i trn, dok je ponegdje ostalo tek malo gloginja.


Naličje vrlo slabe voćarske sezone po Lici vidjeli smo jučer na tradicijskoj manifestaciji „Dan sira i krumpira“ održanoj u Lovincu. Na prste jedne ruke dalo se pobrojati Obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-e) koja su ondje izložila voće. Uglavnom kao dekorativni element. Tako nitko od ličkih uzgajivača nije prodavao jabuke, niti starinsku sortu krušaka zvane „tepke“. Vidjeli smo šljive, ali njihove cijene ove sezone doista nisu briljirale.


Na nekoliko štandova šljive su jučer prodavane po 12 kuna. Jedan lokalni OPG dosjetio se ovogodišnjem jadu pri nedostatku šljiva i svoj količinski vrlo skromni urod prodavao je po rekordnih 20 kuna za kilogram! Uz obrazloženje „mraz je sve pobio“!
Tako nam je domaća „bistrica“ cijenom preskočila sve ostale voćarske kulture jer se banane u super-marketima mogu naći od 6-10 kuna, jabuke 8-10, limuni po 12, smokve po 10-12 kuna… Uz sve trgovačke marže i poreze.


Prijašnjih godina je po ličkim šljivarima bila praksa da kupci (i nakupci) šljive sami beru u dogovoru s vlasnicima voćnjaka po cijeni od tri kune po kilogramu. Lička sorta „bistrica“ uvijek je obilno rađala, nikada nije tretirana zaštitnim sredstvima pa je kupce-berače bilo lako pronaći. Čini se da su nam klimatske promjene i u kontekstu uroda šljiva po Lici „pomrsile“ račune.