PROSLAVA BLAGDANA

Cijeli kolovoz na Grobniku u znaku Bartoje, najavljuje se bogat program

Sanja Gašpert

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NLČAVLE – Cernička župa sv. Bartola krajem kolovoza slavi blagdan svog zaštitnika, popularnijeg među mještanima kao Bartoja. Iako je sam blagdan sv. Bartola 24. kolovoza, ove godine bogat program vjerskih, kulturnih, zabavnih i sportskih događanja počeo je već krajem srpnja i odvijat će se tijekom kolovoza, pa i prvih dana rujna. Tako su već održani Platak star party, čije je drugo izdanje najavljeno 3. rujna, kao i nogometni turnir »Josip Pepe Mikuličić«.


Bogat program ovogodišnje Bartoje, koju tradicionalno organiziraju Turistička zajednica općine Čavle, župa sv. Bartola iz Cernika, kao i grobničke udruge i klubovi, a sve pod pokroviteljstvom Općine Čavle, nastavlja se 19. kolovoza koncertom Opće opasnosti i Eureka banda na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima. Dan kasnije, 20. kolovoza, na programu je Sportsko lice Platka, a u Boćarskom domu Hrastenica, istoga dana u poslijepodnevnim satima Ženski boćarski klub Čavle organizira ženski boćarski turnir. U nedjelju, 21. kolovoza Kaštel u Gradu Grobniku domaćin je Dana vina i pršuta. Sljedećeg dana, 22. kolovoza, na groblju u Cerniku bit će služena sveta misa za sve pokojne župljane, a dan kasnije, u utorak, 23. kolovoza, u crkvi sv. Bartola i sveta misa za bolesnike.


U srijedu, 24. kolovoza, na sam blagdan sv. Bartola, program počinje već u jutarnjim satima svetim misama u 8 i 9 sati u cerničkoj crkvi, dok je svečana misa najavljena u 19 sati. Od 8 do 22 sata u centru Cernika održava se tradicionalni Bartojski sajam, a iste večeri u 20 sati ispred crkve sv. Bartola najavljen je Bartojenak, tradicionalni domjenak u povodu blagdana, dok će Trgom hrvatskih branitelja u Čavlima odjekivati zvuci harmonike harmonikaša »Sabbatini«. Iste večeri u 20.30 sati na čavjanskom trgu najavljena je svečanost dodjele priznanja vlasnicima najljepših privrata i balkona, kao i najuspješnijim sportašima u ovoj godini. Blagdanska večer završava koncertom klape Intriga, koji počinje u 21 sat na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima. Dan kasnije, 25. kolovoza u 17 sati kreće šetnja putevima Frankopana.
U petak, 26. kolovoza, u Domu kulture Čavle najavljena je mono komedija »Disco baba«, a od 26. do 28. kolovoza na Automotodromu Grobnik održavat će se Alpe Adria Championship. Istog vikenda, u subotu, 27. kolovoza u Boćarskom domu Hrastenica bit će održan muški boćarski turnir »Sloga«, a u poslijepodnevnim satima u Buffetu Pomorac u Čavlima počinje 12. izdanje Bartojskog kotlića, natjecanja u kuhanju lovačkog gulaša, koji organiziraju Turistička zajednica općine Čavle i Buffet Pomorac u Čavlima. Prijave su već započele i traju do 26. kolovoza, odnosno do popunjenja mjesta. Kotizacija je 200 kuna po ekipi koju čine tri člana, a za to će ekipa, koja mora donijeti kotlić od šest litara – emajlirani tronog, dobiti kilogram mesa divljači, jelena ili »ča se ulovi«, pola kilograma luka, dva decilitra ulja i vino »za podlet«. Nedjelja, 28. kolovoza u znaku je sportske manifestacije Vertikalno lice Platka.