PGŽ

Brod Moravice ugostile volonterske snage koje su pokazale predanost prema pozivu koji spašava živote

Lucija Sučić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Održano je natjecanje u laičkom pružanju prve pomoći kojem su zajedništvo, timski rad, učenje i nesebična pomoć bile najveća nagrada svim natjecateljima

Dok su mnogi sunčani vikend koji je iza nas provodili šetajući obalom i upijajući zrake proljetnog sunca, mnogi su se pak zaputili u Brod Moravice, malu zelenu oazu Gorskog kotara čije su livade i proplanci također bili okupani suncem.


Ovo mjestašce, koje je inače najmanja, ali najstarija, općina u Gorskom kotaru, u subotu je ugostilo više ljudi nego što ondje živi, a na licima dobrih domaćina vidjelo se koliko im to pruža veselja, posebice jer se radilo o vrlo specifičnom događaju.


Naime, osim što su ugostile 17. po redu Susret umirovljenika PGŽ-a, u samom centru općine, u organizaciji Primorsko-goranske županije, održala se i vježba (točnije, natjecanje) iz pružanja laičke prve pomoći timova Civilne zaštite, odnosno operativnih snaga Primorsko-goranske županije.
Za sve koji ne znaju…

Civilna zaštita je sustav organiziranja sudionika, operativnih snaga i građana u svrhu zaštite i spašavanja ljudi, životinja, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša u velikim nesrećama i katastrofama, kao i otklanjanja posljedica terorizma i ratnih razaranja.

Dobra razmjena iskustava


Natjecanje i prva pomoć? Zvuči kao pomalo neobičan spoj, no u ovom slučaju radilo se o vrsti natjecanja u kojem su zajedništvo, timski rad, učenje i nesebična pomoć bile najveća nagrada svim natjecateljima.


U natjecanju su sudjelovali timovi sastavljeni od članova DVD-a Brod Moravice, Specijalističke postrojbe Civilne zaštite PGŽ, Policijske uprave primorsko-goranske, HGSS (Stanica Delnice) i Društva crvenog križa PGŽ.


Prije samog početka natjecanja pozdravnu riječ svim nazočnima uputila je Ermina Duraj, pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine u prisustvu načelnika Općine Brod Moravice Maria Šuteja, ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Senke Kajčić i ravnateljice Društva Crvenog križa PGŽ Branke Maračić, a cilj natjecanja pojasnio nam je načelnik Stožera CZ PGŽ Mladen Šćulac.“Timovi će na određenim punktovima raditi vježbe spašavanja, saniranja ozljeda te izvlačenja ozlijeđenih osoba, a ozljede će biti različitog tipa.


Svi pripadnici Civilne zaštite prolazit će te radne točke i uvježbavati se, a ocjenjivat će ih djelatnici Zavoda za hitnu medicinu te će na kraju vježbe biti proglašen najbolji tim.


Slijedi nagrada – torba prve pomoći sa određenim priborom”, istaknuo je Šćulac nadodavši ono najbitnije: “Svi su pobjednici, neovisno o prvom mjestu!”


Pritom ističe da je u Primorsko-goranskoj županiji ovo druga po redu ovakva vrsta vježbe upravo u Brod Moravicama.


“Ovo je najbolji način da ih kroz vježbu pripremimo kako reagirati do dolaska hitne medicinske službe ne bi li ozljede bile zbrinute na kvalitetan i siguran način.


Ovo je svakako dobra razmjena iskustava između različitih službi”, istaknuo je, te uputio veliku zahvalu za njihovu pomoć pripadnicima žurnih službi u timskom izvršavanju specijalnosti i zadataka.


Načelnik Općine Mario Šutej izrazio je zadovoljstvo što su upravo Brod Moravice izabrane za organizaciju ovog natjecanja jer je to prilika da sa svojim sumještanima pokaže kako najmanja Općina u PGŽ dočekuje svoje goste.Mladen Šćulac

Brojne volonterske snage


U laičkom pružanju prve pomoći snage je odmjerilo 35 natjecatelja u ukupno pet malih, ali pomno odabranih ekipa, na kojima je bilo pokazati sve što znaju o pružanju prve pomoći.


Lokacija je bilo ukupno pet, a vježbe su se sastojale od vrlo realistično insceniranih situacija gdje su se timovi morali snaći u pružanju prve pomoći pri slučaju reanimacije, požara, nezgodi pri uređenju okoliša, prometnoj nesreći i svađi koja je eskalirala.


Timovi su davali sve od sebe ne bi li što adekvatnije i bolje pružili pomoć unesrećenima, a kao što je Šćulac istaknuo, suci hitne medicinske pomoći nadgledali su svaki njihov korak.


Pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine, Ermina Duraj, kazala je da ovom vježbom žele potaknuti sve članove interventnih službi da nauče što više o pružanju prve pomoći jer su baš oni najčešće prvi koji dolaze do lokacije nesreće i do trenutka kad ne stignu liječnici i hitna pomoć oni mogu izuzetno puno pomoći, odnosno spasiti život.


“Osim toga, uz interventne službe, na ovom natjecanju sudionici su i volonteri Društva CK PGŽ i DVD-a Brod Moravice pa je ovo najbolja prilika za zahvalu i njima i  svim građanima koji u svoje slobodno vrijeme volontiraju i pomažu svojim sugrađanima.


Ovo je prilika i za poziv svima koji se žele uključiti kao volonteri u rad dobrovoljnih vatrogasnih društava, gradskih i županijskog društva Crvenog križa, Civilne zaštite…Sve su to sustavi koji postoje zbog građana i koji su usmjereni na pomoć građanima, a koji okupljaju volontere svih generacija”, objasnila je Duraj. 
Bit ovog natjecanja nije samo osvojiti nagradu


Senka Kajčić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć PGŽ, istaknula je da joj je bila čast biti dio ovog događaja.


“Izuzetno mi je drago, što je prepoznata važnost laičkog pružanja prve pomoći nakon čega je pokrenuta inicijativa, te uspješno provedeno natjecanje, što je za svaku pohvalu.


Spremnost timova za suradnju i pružanje prve pomoći se vidjela i na pripremama za natjecanje, gdje su sudionici uistinu pokazali veliku želju za usvajanjem novih znanja ali i ponavljanjem ranije naučenog. Svaki član tima je bio vrlo zainteresiran, a njihova zajednička suradnja je podigla razinu znanja i sigurnosti na još višu razinu.


Usvajanjem novih znanja i vještina u pružanju prve pomoći stekli su sigurnost kako na najbolji način pristupiti ozlijeđenoj ili oboljeloj osobi, te koji postupci imaju prioritet prilikom zbrinjavanja. Funkcionirali su kao tim i timski rad su stavili ispred važnosti pojedinca.


Bit ovog natjecanja nije bio samo osvojiti nagradu, već u timskom radu pokazati naučeno. Spremnost u što kvalitetnijem pružanju prve pomoći onima kojima je to najpotrebnije, u okviru svojih mogućnosti.


Cijelo natjecanje je proteklo u vedroj i pozitivnoj atmosferi. Svi sudionici su bili vrlo motivirani primijeniti i pokazati sve naučene vještine.


Svaka sastavnica sustava CZ je specifična i najbolje zna svoj segment posla, ali usvajanjem novih znanja iz laičke prve pomoći koja su lako primjenjiva, kako u svakodnevnom životu tako i u slučaju velikih nesreća i katastrofa, u okviru koje im vrijeme i okolnosti na mjestu događaja dozvole, mogu pomoći u dijelu pružanja prve pomoći i uistinu mogu biti ti koji će spasiti nečiji život.


Na taj način, osim što djelujemo kao funkcionalan sustav, pomažemo malom čovjeku koji se u tom trenutku našao u nevolji na najbolji mogući način jer spasiti nečiji život nema cijenu i najbolja je stvar koja vam se može dogoditi u životu. Svi sudionici natjecanja su osvijestili tu činjenicu i pokraj njih, takvih, svi zajedno se možemo osjećati sigurnije”, zaključuje Kajčić.

Nesebična pomoć


Ovakve vježbe iznimno su važne jer podižu razinu znanja i vještina pružanja prve pomoći kod pripadnika operativnih snaga, a koje se nerijetko prve nađu na licu mjesta te o njihovoj stručnosti uvelike ovisi daljnji tijek spašavanja situacije.


Primijećen kao veliki korak naprijed za sve žurne službe, Duraj nije skrivala sreću i ponos na dobro odrađen posao, te na sve timove koji su pokazali spremnost, spretnost i uspješnost u obavljanju zadataka.


Svoje zadovoljstvo ovakvim tipom natjecanja nije skrivala niti Maja Gretić, volonterka Crvenog križa koja već dugi niz godina (točnije, od osnovne škole) aktivno volontira i pruža svoju nesebičnu pomoć drugima u potrebi.Maja Gretić

 


Na pitanje koliko su joj ovakva natjecanja zanimljiva i važna rekla nam je: “Bilo bi dobro da ih je više, pogotovo kad su na ovako javnim površinama pa i slučajni prolaznici mogu zastati i možda nešto naučiti i više se zainteresirati i za Crveni križ i za Civilnu zaštitu”.


Ravnateljica Društva Crvenog križa PGŽ Branka Maračić naglasila je važnost brojnih volontera.


„ Prošle godine Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije u suradnji sa specijalističkom postrojbom civilne zaštite za izvlačenje iz ruševina, uz podršku Primorsko-goranske županije, organiziralo je tematsku vježbu pružanja laičke prve pomoći koja je ove godine dobila natjecateljski karakter.


Sve je teklo ‘glatko’ i uhodano, za što su bile potrebne pripreme koje su započele još prije nekoliko mjeseci prvim dogovorom s Općinom Brod Moravice. Općina se pokazala kao zaista dobar domaćin, omogućivši pronalazak i korištenje odgovarajućih lokacija, osiguravši rekvizite za scenarije kao i dio glumaca.


Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije preuzelo je organizaciju samog natjecanja, a djelatnici Zavoda za hitnu medicinu PGŽ ulogu sudaca na radnim pozicijama.


Naravno, sve to bilo bi gotovo nemoguće provesti bez brojnih volontera koji su u natjecanju imali različite uloge, od šminkera i glumaca do kuhara koji su se pobrinuli u terenskim uvjetima, u prostoru Lovačke kuće Lazica, pripremiti obrok za sve sudionike.


Stoga posebno hvala volonterima Crvenog križa, Lovačkog društva i DVD-a Brod Moravice. Bez volontera sustav civilne zaštite zasigurno ne bi imao snagu i organiziranost koju ima, pa nam njihova uključenost u vježbama i natjecanjima poput ovog potvrđuje da bi bili važan dio svih operativnih snaga i u stvarnoj potrebi.


Vjerujem da su vježbe i natjecanja način da se s djelovanjem operativnih snaga upozna šira zajednica, a građani zainteresiraju za uključivanjem u redove volontera. Sigurno su dobrodošli”, kazala je Maračić.


 
Ekipa zadužena za pripremu ručka


Tko je pobijedio?

Prvo mjesto, s istim brojem bodova osvojile su ekipe PU Primorsko-goranske i ekipa interventne postrojbe Društva Crvenog križa PGŽ.


Na drugom mjestu našla se ekipa DVD Brod Moravice, treće mjesto zauzela je Specijalistička postrojba Civilne zaštite te je četvrto mjestp pripalo Postrojbi HGSS-a Delnice.


Tako je glavna nagrada, torba prve pomoći, otišla u ruke policije, a sve ekipe dobile su po dvije silikonske maske.


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Primorsko-goranska županija.