SKUPO, SKUPLJE...

Blagdanske muke na riječkoj placi: U sedam dana odojak je poskupio četiri eura, nova valuta ljudima je pomutila pamet

Katarina Bošnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Sve je poskupjelo, u sedam dana odojak čak četiri eura. Ranijih godina je znao poskupljivati tri kune pa je bila panika, a sada je 30 kuna poskupio i ništa, kaže prodavač Dean Brkljačić



RIJEKA – Božić se bliži, a mi smo se uputili na riječku placu provjeriti kakva je ove godine ponuda, ali i kakve su cijene. Iako smo prvobitno krenuli u potragu za sušenim bakalarom koji naposljetku na placi nismo pronašli, između Plodina i Kazališnog parka smjestilo se nekoliko prodavača božićnih drvca. Kako nam govori jedan od prodavača, Đani Čakarević, prodaja ide dobro.


– U prodaji imamo božićna drvca, sadnice, prodaju se od 15 eura nadalje, ovisno o veličini. Ljudi kupuju, samo smo ove godine preselili s Konta ovdje, a prodaja je za sada u redu. Imamo većinom iste kupce i za sada smo zadovoljni. Drvca su prava, dolaze iz OPG-ova, kazao je Đani.



Odojak zvan san




Kako se obično uoči Božića najveća poskupljenja primjećuju upravo na primjeru mesnih proizvoda, prošetali smo paviljonom s mesnicama gdje se kod nekih prodavača čekao i red. No, na štandu Vindije nije bilo previše ljudi, a prodavač Dean Brkljačić kazao nam je kako ljudi najviše kupuju odojak, janjetinu i teletinu.



– Ljudi najviše kupuju odojak, janjetinu, teletinu, sve se kupuje. Dosta je poskupjelo sve, u sedam dana odojak je poskupio četiri eura, odnosno oko 30 kuna. Ranijih godina je znao poskupljivati tri kune pa je bila panika, a sada je 30 kuna poskupio i ništa, ljudi su prihvatili kao da nije ništa. Žale se ljudi, ali kupuju, euro je ljudima pomutio pamet, kao da nemaju kontrolu. Znam kada je odojak bio 39 kuna, a ja bih ga prodavao za 42, tada ga nitko nije htio kupovati, a sada sve prolazi, kazao je Dean.


Ispred ribarnice povrće je kupovala Ljerka Žic koja nam je kazala kako penzionerski džep ne podnosi dobro poskupljenje cijena, ali se prilagođava.


– Neću spremati ništa posebno za Božić ove godine, uobičajeni ručak. Malo mi smetaju ove gužve tako da ću se orijentirati na manje-više svakodnevnu ishranu, povrća i laganije nešto. Poskupjelo je sve, a za penzionerski džep to nije dobro, objasnila je Ljerka.


Ni b od bakalara


U jednom od paviljona razgovarali smo s prodavačicom Ružicom, koja je kazala kako je ova godina za nju nezapamćeno loša, a nije prodano niti 10 posto od prošle godine. Kod Ružice su u ponudi jaja, domaće neprskane jabuke, kapula, češnjak i fažol. Kaže da će iduću sezonu biti još toga, ako je tada još bude na placi.



Na obližnjim štandovima moglo se naći mahovine za 2 eura i pšenice za 1,50 eura. Cijena oraha je 12 eura po kilogramu, dok je »novi« orah 14 eura po kilogramu, kao i lješnjaci.


Na kraju đira placom razgovarali smo s Josipom kod kojeg se može naći svega, a od proizvoda koji se obično kupuju za Božić, istakle su se suhe smokve.


– Zadovoljan sam prodajom u prosjeku, u ponudi imamo batata, bijele i crvene kapule, češnjaka, maslinovog ulja, smokava, slanih i neslanih, pečenih maslina, graha. Smokve ne idu još sad baš kako se očekuje, ali dobro, malo se više kupuje dva-tri dana pred Božić. Cijena sušenih smokava je 7 eura, ostala je ista kao i prošle godine u prosincu, nisam poskupljivao, kazao je Josip.



Iako sušenog bakalara nismo našli, ima ga u dućanima, no cijene su zaista jako visoke te se kreću oko 35 eura po kilogramu, ali imajte na umu da pred Božić cijene dodatno poskupljuju u odnosu na one izložene u katalozima, pa se može dogoditi i da ga platite čak 45 eura po kilogramu.