DAN OPĆINE ČAVLE

Biserka Fućak nagrađena za životno djelo i osobite uspjehe u kulturi

Sanja Gašpert

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

Fućak je dobila nagradu za životno djelo i zbog njezina doprinosa zajednici i promociji zavičaja kroz dvadesetogodišnji rad u Udruzi Gromišćina zemja. Godišnja nagrada pripala je Udruzi umirovljenikaČAVLE – Općinsko vijeće Čavala jednoglasno je donijelo odluku o dodjeli nagrade za životno djelo Biserki Fućak, odnosno godišnje nagrade Udruzi umirovljenika Čavle, a dobitnicima će općinska priznanja biti uručena krajem kolovoza, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća koja će biti održana u sklopu obilježavanja blagdana sv. Bartola, zaštitnika istoimene cerničke župe, ove godine ujedno i Dana Općine Čavle.


Spomenar običaja


Kako je istaknuto u obrazloženju prijedloga odluke o dodjeli nagrade za životno djelo Biserki Fućak, koji su dali načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić i grobnička umjetnica Margareta Krstić, nagrada se dodjeljuje za dugogodišnji doprinos razvoju kulture i očuvanja tradicijskih običaja čiji su programi posebno važni za razvoj Općine Čavle.


– Biserka Fućak nagrađena je za osobite uspjehe u kulturi i izniman doprinos zajednici i promociji svog zavičaja kroz dvadesetogodišnji rad u Udruzi Gromišćina zemja Čavle. U želji promocije tradicijskih običaja, najprije je osnovala podružnicu, a zatim 2005. godine i Udrugu Gromišćina zemja, u sklopu koje je organizirala tečajeve plesa, glazbe i slikanja, plesne produkcije polaznika, gostovanja, izložbe, pjesničke večeri i revije odjeće.
Godinama je uspješno okupljala djecu raznog uzrasta, kao i roditelje i ljubitelje umjetnosti na raznim događanjima. Iz njezina rada i predanog bilježenja raznih događanja, spremanja dokumentacije i fotografija nastale su knjige »Spomenar grobničkih običaja«, »Beseda od korena zlatnoga«, »Kronika župe Cernik«, »Beseda od srca«, »Korjeni«, »Velike tajne malih prostora«, »Zbirka pjesama«, a sudjelovala je i u pripremi knjige »Izbor iz djela Ivana Brdara«. Biserka Fućak godinama je prikupljala stare fotografije odjeće s kraja 19. i početka 20. stoljeća, koje je izlagala na mnogim izložbama, a cijeli je život prikupljala i odjevne predmete, pa u svom postavu u obiteljskoj kući u Cerniku ima veliku i vrijednu zbirku odjeće. Napravila je i Katalog odjeće grobničkog kraja 19. i 20. stoljeća, kao i Katalog uporabnih i ukrasnih predmeta 19. i 20. stoljeća. Godinama piše poeziju na grobničkom dijalektu i književnom jeziku, istaknuto je u obrazloženju odluke.


Za umirovljenike


Prijedlog da godišnju nagradu Općine Čavle dobije Udruga umirovljenika Čavle za dugogodišnji doprinos u promicanju ljudskih prava i poduzimanja aktivnosti od interesa za poboljšanje životnih uvjeta umirovljenika koji su od posebne važnosti za Općinu Čavle, dala je Vlasta Šupak. U prijedlogu se, između ostalog, ističe kako je Udruga osnovana 1996. godine i uskoro će obilježiti 25 godina rada.


– Udruga broji 678 članova i zasigurno je nabrojnija, ali, uz naše najmlađe, i udruga s najosjetljivijom populacijom. Za članove Udruge već 25 godina organizira se zajednički odlazak u toplice, nabavlja ogrjevno drvo, uz mogućnost obročnog plaćanja. Organizira se i posjet bolesnim članovima, a za umrlog člana isplata novčane pomoći obitelji, što je sve znak nadasve humanog djelovanja ove Udruge, čiji su članovi aktivni u brojnim događanjima na području Općine Čavle, ali i daju svoj doprinos radu drugih udruga na čavjanskom području. Također, članovi Udruge odlaze na izlete, a imaju i dobru suradnju s drugim sličnim udrugama na sportskom, rekreativnom ili kulturnom polju, što je nezamjenjiv segment u životu svakog umirovljenika, vezanog za njegovo zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko, istaknuto je.