DOBRI POSLOVNI REZULTATI

ACI ostvario neto dobit od 2,3 milijuna kuna u prvih devet mjeseci

Hina

Marko Gracin

Marko Gracin

Značajan je pad prihoda od prodaje usluga dnevnog veza, koji je 51 posto manji nego lani, na što je, navode iz ACI-ja ponajprije utjecalo ograničenje kretanja u prvom kvartalu te nastavak širenja epidemije Covida-19 u drugom i trećem kvartalu 2020.RIJEKA – Adriatic Croatia International Club d.d. (ACI) ostvario je u prvih devet mjeseci neto dobit od 2,3 milijuna kuna, znatno manje nego u istom lanjskom razdoblju kada je iznosila 33,65 milijuna kuna, uslijed posljedica širenja pandemije Covida-19.


Ta kompanija koja upravlja koji upravlja marinama na Jadranu u tom je razdoblju ostvarila 139 milijuna ukupnih poslovnih prihoda, što je 24 posto manje nego u isto vrijeme lani, a iz te tvrtke ocjenjuju da je, unatoč okolnostima, ostvaren sjajan poslovni rezultat te da su nautičari ostali vjerni ACI marinama.


Prema podacima podacima iz nerevidiranog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi, bruto dobit ACI-ja za prvih devet mjeseci iznosi 2,8 milijuna kuna, što je 93 posto manje nego u istim razdoblju lani, dok je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) 55,1 milijun kuna ili 37 posto manja.
Poslovni rashodi su 135 milijuna kuna, što je 4 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani.


Prihod od godišnjeg veza bio je je 77,8 milijuna kuna, gotovo na istoj razini kao i u devet mjeseci lani.


Značajan je pad prihoda od prodaje usluga dnevnog veza, koji je 51 posto manji nego lani, na što je, navode iz ACI-ja ponajprije utjecalo ograničenje kretanja u prvom kvartalu te nastavak širenja epidemije Covida-19 u drugom i trećem kvartalu 2020.


Zabilježen je i pad prihoda od ostalih nautičkih usluga u marinama, poput usluga travel lifta i dizalica,  parkinga te apartmana u marini Cres, za ukupno 18 posto.


„Sa zadovoljstvom mogu reći da su poslovni rezultati ACI-ja znatno bolji od inicijalnih predviđanja i očekivanja. U tome smo ponajviše uspjeli, jer od početka mandata racionalno raspolažemo kapitalom i upravljamo društvom. Unatoč krizi, uspjeli smo zadržati isti broj nautičara na godišnjem vezu kao i 2019.“, poručio je predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić.


Naveo je da su očuvana sva radna mjesta, bez potrebe za zadiranjem u plaće i materijalna prava, da su uspješno dovršene započete investicije, realizirani značajni projekti, poput dobivanja građevinske dozvole za projekt obnove dvorca Sorkočević.


Pavić je naveo da na poslovanje ACI marina značajno utječu i koncesijski ugovori koji u većini marina traju do 2030. te da je produljenje koncesijskog razdoblja preduvjet za dugoročna investicijska ulaganja tvrtke, širenje lepeze usluga, podizanje kvalitete i bolje poslovne rezultate.


Istaknuo je da su na na kraju nautičke sezone ACI marinama prispjele nagrade i priznanja. ACI marina Cres dobila je zbog visoke razine usluge, stručnosti, gostoljubivosti i kompetentnosti priznanje „Zlatno sidro 2020., ACI marini Dubrovnik dodijeljeno je priznanje za razvoj elitnog nautičkog turizma u Hrvatskoj., ACI marine Žut i Opatija osvojile su priznanja „Moja najdraža marina“ i „Zlatni osmjeh Jadrana“, dok je marini Šimuni pripalo priznanje za najsigurniju korona-free marinu.


“Vjerujemo da nas u 2021. očekuje početak turističkog i gospodarskog oporavka te nastavak uzlazne putanje na kojoj smo bili do ove godine,“ zaključio je Pavić.


ACI d.d. upravlja s 22 marine, u kojima ima više od 5.800 vezova, a marine sada posluju se po posebnom režimu, uz poštivanje epidemioloških preporuka i mjera na lokalnoj i nacionalnoj razini.