Zamjene za tuđice

Uskoro nasljednik “zapozorja” i “bilješkinja”: Što je s natječajem za nove riječi?

Davor Mandić

Ilustracija iStock

Ilustracija iStock

Trima novim riječima pripast će novčane nagrade: prvoj 5.000 kuna, drugoj 3.000 i trećoj 1.500 kunaSmislili ste novu hrvatsku riječ i znate da je negdje u ovo vrijeme aktualno dodjeljivanje (novčanih) nagrada za najbolju, što čini časopis Jezik, ali vas zbunjuje što ne možete naći podatak o prijavi? Onda ste na pravome mjestu, jer smo istražili što je s ovogodišnjim natječajem.


Dakako, vjerni prijavljivači, a takvi, sigurni smo, postoje, znaju da je natječaj u principu trajno objavljen, a da je za ovu godinu riječi trebalo prijaviti do 22. prosinca prošle godine. No Natječaj se objavljuje u časopisu Jezik, pa oni koji ga ne konzultiraju redovito, ne znaju da je objavljen.


U prosinačkom broju Časopisa objavljen je tako ovaj tekst pod naslovom »Natječaj za novu hrvatsku riječ, Nagrada ‘Dr. Ivan Šreter’«, a na koji nas je uputila glavna urednica Časopisa Sanda Ham, koju smo kontaktirali oko informacija: »O rođendanu dr. Ivana Šretera, 22. prosinca završava se 14. kolo Jezikova natječaja za novu hrvatsku riječ, a istoga dana započinje i novo natječajno kolo. Pojedinac može na [email protected] ili na adresu Jezika Bijenička 97, 10 000 Zagreb, poslati najviše pet novih riječi. Riječi ne smiju biti potvrđene u hrvatskim rječnicima, a prednost imaju zamjene za nepotrebne tuđice. Najbolje nove riječi za 2019. proglasit ćemo sljedeće godine.«
Trima novim riječima pripadaju novčane nagrade: prvoj 5.000 kuna, drugoj 3.000 i trećoj 1.500 kuna. Podsjećamo da su prošle godine nagrađene tri riječi: zapozorje, oznak i bilješkinja, a da je prvu nagradu odnijelo zapozorje, zamjena za englesku riječ backstage.


Kontroverze


Dio javnosti oduvijek smatra da je inicijativa časopisa Jezik, koji u principu promovira nagrađivanje hrvatskih zamjena za tzv. tuđice, samo nastavak radikalnih purističkih tendencija koje iz hrvatskog jezika nasilno žele istisnuti često legitimne riječi i oblike koji govore o bogatstvu nekog jezika. Puristi, pak, smatraju da jezik posredstvom raznih vanjskih, stranih utjecaja osiromašuje. Novokovanice su posebno devedesetih bile jako popularne, kao što je to tada odjednom postao i crkveni oltar, a s time je primijećen i porast duhovitih i manje duhovitih odgovora na razne, nekada ozbiljno propagirane, zrakomlate i munjospreme.


Ako prihvatimo da bilo koje jezično nasilje nema smisla, pa tako ni proskribiranje bilo koje »tuđice« ili pak novokovanice, onda na pravo mjesto možemo staviti i ovaj natječaj. Koji je dosad iznjedrio brojne riječi kojima smo se smijali, ali bi nas onda iznenadile u upotrebi, što znači da su barem donekle zaživjele, poput riječi uspornik (ležeći policajac) ili zatipak (tipfeler).