Skriveni u ledenjaku

Znanstvenici u ledu s Tibeta pronašli viruse stare čak 15.000 godina: “Različiti su od do sad poznatih”

Hina

REUTERS

REUTERS

Virusi su se prilagodili na ekstremne uvjete, a nisu štetni za ljude, kazali su znanstvenici za CNN.Znanstvenici su pronašli ranije nepoznate viruse stare oko 15.000 godina u uzrocima leda uzetim s Tibetske visoravni, javlja u petak CNN.


Virusi su različiti od bilo kojih dosad poznatih znanstvenicima, pokazuje studija objavljena ranije ovaj tjedan u časopisu Microbiome.


Tim u kojem su bili znanstvenici koji se bave klimom i mikrobiolozi s Državnog sveučilišta Ohio uzeli su dva uzorka leda s vrha ledenog pokrova Guliya u zapadnoj Kini 2015., piše CNN.
Oni su uzeli uzorke s vrha na 6710 metara nadmorske visine i na tibetskoj visoravni (6200 metara).


Pronašli su 33 virusa od kojih su najmanje 28 dosad bili nepoznati znanosti i preživjeli su jer su bili smrznuti.


Virusi su se prilagodili na ekstremne uvjete, a nisu štetni za ljude, kazali su znanstvenici za CNN.


U ledu se taloži sadržaj atmosfere kroz vrijeme, uključivo i virusi. “Led je smrznuta arhiva”, rekao je suautor studije Lonnie Thompson, profesor na sveučilištu Ohio i istraživač u sveučilišnom centru Byrd Polar Research Center.


Relativno malo se zna o virusima u ledenjacima, ali tom području raste važnost budući da se ledenjaci širom planete tope zbog klimatskih promjena.


“To stvarno plijeni pozornost javnosti”, naglasio je Thompson, dodajući da je pandemija covida-19 podigla svijest o važnosti učenja o virusima.