Riješili problem

Znanstvenici su napravili plastiku koja se može neograničeno reciklirati

P. N.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Znanstvenici laboratorija Berkeley tvrde da su izumili plastiku koja se može neograničeno razgrađivati i reciklirati. Upravo to bi moglo svijetu pomoći riješiti veliki problem zagađenja plastikomAmerikanci su od 2015. reciklirali manje od 10% plastike koju su koristili. To nije tako samo zbog lijenosti, nego zbog činjenice da mnoge vrste plastike nisu pogodne za recikliranje.


Znanstvenici laboratorija Berkeley tvrde da su izumili plastiku koja se može neograničeno razgrađivati i reciklirati. Upravo to bi moglo svijetu pomoći riješiti veliki problem zagađenja plastikom.


Sve plastične mase se sastoje od velikih molekula polimera koji sadrže spojeve monomere, piše Geek.hr.
Obično se u plastiku dodaju kemikalije koje im daju neka svojstva, primjerice čvrstoću ili savitljivost. One se, pak, vežu čvrsto za monomere te ostaju u njima čak i nakon što plastika prođe kroz recikliranje.


Problem je u tome što proizvođači rabe reciklirane monomere za pravljenje nove plastike. Pritom ne mogu konkretno znati koja su svojstva iz izvorne plastike mogla ostati u njoj.


Ipak, u studiji objavljenoj u časopisu Nature, tim s Berkeleya je opisao stvaranje nove vrste polidiketoenamin ili PDK plastike.


Veze između aditiva i monomera su reverzibilne, a ne trajne. Otapaju se kad se materijal stavi u kiselu otopinu. To je stručnjacima omogućilo korištenje obnovljenih monomera za recikliranje plastike koja nije pokazala ista svojstva kao reciklirana plastika.


Ovo otkriće predstavlja veliki uspjeh. Pogotovo kada se uzme u obzir da su neke ´razgradive´ vrećice pronađene u nerazgrađenom stanju u tlu i u moru.