Regeneracija

Znanstvenici su korak bliže superherojskoj moći obnavljanja tijela koju posjeduje Wolverine

P. N.

Izvor: Instagram

Izvor: InstagramZnanstvenici sa Sveučilišta Harvard otkrili su ˝prekidač˝ DNK koji kontrolira gene za regeneraciju cijelog tijela što je prilično važan element moći superheroja Wolverinea.


Iako je stvarni proces regeneracije i dalje izvan ljudskog dosega, istraživači su počeli shvaćati kako je takav proces moguć, nakon što su identificirali genetske prekidače, odnosno, mutacije koje bi ga mogle učiniti stvarnošću za ljude.


Mnoge životinje mogu obnoviti dijelove tijela. Primjerice gekoni, koji su u stanju odbaciti repove kako bi pobjegli od grabežljivaca te im u nekoliko mjeseci naraste novi.
Salamanderi mogu isto učiniti sa svojim stražnjim nogama, dok meduze mogu regenerirati cijelo tijelo nakon što su se prepolovile, piše LAD Bible.


Nalazi koji su objavljeni u časopisu Science, otkrili su da u crvima postoji dio nekodirajuće DNA – ili ‘junk’ DNA, koji može pomoći aktivirati ‘glavni kontrolni gen’ nazvan ´rani odgovor na rast´ (EGR).


“Uspjeli smo smanjiti aktivnost ovog gena i otkrili smo da ako nemate EGR, ništa se ne događa. Životinje se jednostavno ne mogu onda regenerirati. “, kaže dr. Mansi Srivastava, docent za organizam i evolucijsku biologiju na Sveučilištu Harvard.


Ljudi također nose EGR, proizvodeći ga kada su stanice pod stresom i moraju se popraviti. Međutim, čini se da trenutno ne pokreće nikakvu veliku regeneraciju kao što se može vidjeti u avanturama superheroja Wolverinea.