Emerald Ice

Znanstvenici objasnili enigmu zelenih ledenjaka: “Uskoro ćemo otkriti koliko su oni važni!”

Portal Novilist.hr

FOTO/Wikimedia Commons

FOTO/Wikimedia Commons

Zeleni ledenjaci bi mogli postati jedan od ključnih uzroka prenošenje esencijalnih hranjivih tvari na koje se oslanja cijeli oceanski hranidbeni lanac.Ledenjaci su najčešće bijele boje zbog svijetla koje se odbija od zračnih mjehurića unutar leda. Čisti led, odnosno led bez zračnih mjehurića, najčešće se oblikuje na nižem djelu ledenjaka i izgleda poput plave boje. Razlog tomu je taj što apsorbira duže svjetlosne valne duljine toplih boja, poput crvene i narančaste, a reflektira kraće – odnosno hladnije boje, objašnjavaju na portalu Science News.


Još od 1930. godine, pažnja znanstvenika je usmjerena na misteriozne zelene ledenjake koji su viđeni blizu Antarktike. Stephen Warren sa Sveučilišta Washington je početkom 1990-ih predložio da zelena boja dolazi od mikroskopskih karbonskih čestica mrtvih organizama. Kad se isti integriraju u led, žute karbonske čestice apsorbiraju plavu svjetlost, zbog čega se reflektira zelena. Kasnijim je eksperimentima zaključeno da je količina karbona u zelenim ledenjacima preniska da bi se stvorila zelena nijansa. “Tako da, ostavljeni smo s ovim uznemirujućim rezultatima”, rekao je Warren. 


Ali onda, 2016. godine, istraživači su otkrili jedan drugi element. U desetljećima sačuvanim uzorcima zelenog leda kojeg su prikupili pokraj Antarktike, pronađeni su željezovi oksidi. Željezovi oksidi su spojevi željeza i kisika vrlo rašireni u prirodi, a primjerice hrđa – reflektira crvenu i narančastu boju, ali apsorbira plavu svjetlost. Ako se takve čestice spoje u led koji se formira ispod površine vode, rezultat bi bila – zelena boja. 
Warren se nada vratiti na Antarktiku da bi prikupio još uzoraka te ustanovio imaju li zeleni ledenjaci veću koncentraciju željeza. Ako se ispostavi da imaju, misterija će biti riješena. Istovremeno, mogla bi se otkriti i do sada nepoznata teorija vezana uz ovaj neobični led. Vjeruje se da su zeleni ledenjaci jedan od ključnih uzroka prenošenje oskudnih, ali esencijalnih hranjivih tvari u planktone, na koje se oslanja čitav oceanski hranidbeni lanac. “Ne znam koliko su važni zeleni ledenjaci, ali mislim da ćemo otkriti”, rekao je Warren za Science News.