Više plave ribe, duži život

Znanstvenici izračunali da hrana bogata omega-3 masnim kiselinama produžuje život za pet godina

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Znanstveni istraživači tvrde da samo 1 posto povećanje razine u krvi omega-3 nezasićenih masnih kiselina umanjuje rizik od smrti u istoj mjeri kao prestanak pušenjaNova znanstvena studija otkriva da su razine omega-3 masne kiseline u eritrocitima u krvi, odnosno crvenim krvnim zrncima vrlo dobri prediktori rizika od smrtnosti. Povećana razina ovih kiselina u krvi, kao rezultat redovitog uključivanja plave ribe u prehranu, povećava očekivani životni vijek za gotovo pet godina.


Za usporedbu, istraživanja pokazuju da redovito pušenje smanjuje očekivanu životnu dob za 4,7 godina. Drugim riječima, pušači bi mogli poništiti negativni utjecaj pušenja ako redovito unose dovoljno omega-3 kiselina. Ili ako niste pušač i jedete puno plave ribe, možete se nadati dugom životu, iako je dakako riječ o prosjeku.


Istraživači iz Instituta za medicinska istraživanja bolnice del Mar iz Barcelone (IMIM) i kolege iz američkog The Fatty Acid Research Instituta te nekoliko američkih sveučilišta, koristili su podatke dugotrajnog praćenja skupine osoba u projektu Framingham Offspring Cohort kroz koji se prati zdravstveno stanje ljudi u gradu Framinghamu u Massachusettsu još od 1971. godine.
Kako navodi SciTech Daily, studijom su analizirani podaci o razinama masnih kiselina u krvi kod 2.240 osoba starijih od 65 godina, koje su praćene u prosjeku jedanaest godina. Cilj je bio provjeriti koje masne kiseline funkcioniraju kao dobri prediktori smrtnosti, mimo već poznatih čimbenika. Rezultati pokazuju da četiri vrste masnih kiselina, uključujući omega-3, ispunjavaju ovu ulogu. Zanimljivo je da su dvije od njih zasićene masne kiseline, koje su tradicionalno povezane s kardiovaskularnim rizikom, ali koje u ovom slučaju ukazuju na dulji životni vijek. Ovaj podatak sugerira da nisu sve zasićene masne kiseline nužno loše, što je dobra vijest s obzirom da se njihova razina u krvi ne može regulirati prehranom kao što je slučaj s omega-3 kiselinama.


Još jedan slikovit podatak govori koliko je prehrana bogata omega-3 kiselinama važna za zdravlje i ljudsku dogovječnost. Naime, istraživači su izračunali da samo 1 posto povećanje razine u krvi omege-3 umanjuje rizik od smrti kao u slučaju prestanka pušenja.


Iako će sladokusci često radije na meniju vidjeti oradu, zubaca ili brancina ili neku drugu bijelu ribu, gore izneseni podaci snažno sugeriraju da je sa zdravstvenog stanovišta pametnije forsirati plavu ribu. Dakle, više srdele, tune, skuše. lokarde i papaline na stolu za zdraviji i duži život.