Zanimljiva pojava

VIDEO Glazbene dive iz kišnih šuma: Znanstvenici otkrivaju kako maleni miševi pjevaju svoj duet

Portal Novilist.hr

FOTO/Alston singing mice, Youtube

FOTO/Alston singing mice, Youtube

Iako zvuči kao naslov bajke za malenu djecu, "glazbeni" miševi su prave dive. Za njihove duete, potrebna je posebna oprema i specijalna prehranaU kišnim šumama Središnje Amerike šire se pjesme koje jedni drugome, izvode maleni miševi. Nova znanstvena studija objašnjava kako mozak ovih karizmatičnih glodavaca dirigira duetima. 


Rezultati znanstvenog istraživanja objavljenog u časopisu Science, pokazuju da mozak “glazbenih” miševa podijeli posao tijekom izvođenja pjesme. Jedan dio sustava mozga upravlja notama koje stvaraju glazbu, a drugi koordinira duet s mišjim partnerom. Dueti naposljetku zvuče sinkronizirano i usklađeno, doznajemo s portala Science News. 


“Neobične životinje iz šuma Kostarike, mogle bi nam dati potpuno novi uvid u brzu razmjenu riječi tijekom razgovora između ljudi”, izjavio je jedan od autora studije, neurolog Michael Long, sa Sveučilišta u New Yorku. 
Za ove miševe, poznatije pod nazivom “Alston`s singing mice”, Long kaže da su poput “glazbenih diva”. Poput poznatih glazbenika koji imaju posebne zahtjeve prije nastupa, miševima je za pjevanje potreban ogroman terarij, oprema za vježbanje i specijalna dijeta, prenosi Science News. 


Ovim glazbenim miševima ne odgovara standardna ishrana specifična za tu vrstu. “Umjesto toga, vole se gozbiti svježim crvima, suhom mačjom hranom i svježim voćem i bobicama”, rekao je biolog sa Sveučilišta iz Sjeverne Arizone, Bret Pasch. Glazbeni su miševi i vrlo glasni. “Vrlo su vokalni. Kad čuju zov životinje, to postaje poput simfonije. U divljini koriste duete za privlačenje partnera i pokazivanje teritorijalne nadležnosti”, rekao je Pasch za Science News. 


Znanstvenici su otkrili da dio mozga (motorni korteks) upravlja djelićima sekunde koji su potrebni za usklađivanje dueta. Kada je tim znanstvenika ohladio dio motornog korteksa koji usporava aktivnost tih živčanih stanica, otkrili su da pjesme postaju dugotrajnije. Otkriće sugerira da regija mozga kontrolira ritam u pjesmama. Kad su znanstvenici koristili lijek za utišavanje istog djela moga, miševi su imali problema s pjevanjem dueta. 


Rezultati su pokazali veliku korist, prilikom istraživanja različitih životinja i njihove kreativnosti. “Kako približavamo mikrofone vrstama, tako otkrivamo da njih jako puno koristi vlastite glasove”, objašnjava Pasch za Science News.