Zabrana plastike

U tijeku prijedlog zakona zbog problema s plastikom: “Plastika u moru će premašiti količinu ribe do 2050. godine!”

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Sva plastika koja nije apsolutno neophodna, morati će biti ukinuta. 

“Sva plastika koja nije apsolutno neophodna mora biti ukinuta do 2042. godine”, rekli su danas britanski zastupnici, prilikom pokretanja novog zakona o smanjenju otpada i onečišćenja. Novi nacrt će u parlamentu predstaviti Alistair Carmichael, liberalni demokrat, čija izborna jedinica pati od alarmantnih razina mikroplastike, koje prijete pticama i morskom životu, prenosi Telegraph. Zakon predviđa potpunu zabranu plastike, osim one neophodne u primjerice zdravstvu. Očekuje se i uklanjanje plastike za jednokratnu uporabu, poput šalica za kavu, ambalaža “za ponijeti” i plastičnog pribora za jelo. Zastupnici traže i neovisni savjetodavni odbor za onečišćenje od plastike koji će savjetovati vladu o politici i izraditi popis bitnih plastičnih predmeta koji se moraju čuvati.  „Naša vlada mora početi ozbiljnije shvaćati prijetnju od plastike u našim oceanima.  Moramo postati ambiciozni ako želimo preokrenuti trend u plastičnom zagađenju” rekao je zastupnik Carmichael, a prenosi britanski Telegraph.  Svake godine u svijetu se proizvodi više od 300 milijuna tona plastike, a 10% ukupne brojke, završi u moru. Procjenjuje se da sada postoji omjer plastike 1:2 u odnosu na plankton, a plastika će premašiti količinu ribe do 2050. godine. Prijedlog zakona, koji je sastavljen uz pomoć organizacija “Prijatelja Zemlje” i “Nacionalne federacije ženskih instituta (NFWI)”, ima podršku svih stranaka. 

Prošle je godine Theresa May obećala iskorijeniti sve plastične otpatke koji se mogu izbjeći u Velikoj Britaniji do 2042. godine, kao dio vladinog 25-godišnjeg plana. Unatoč tome, tek treba odrediti plan za postizanje tog cilja. Sudionici kampanje kažu da se zakon mora promijeniti da bi se prisililo vladu na poduzimanje potrebnih mjera, doznajemo s Telegrapha.


Izvršni direktor “Prijatelja Zemlje”, Craig Bennett, rekao je: “Jedini praktičan način da se uistinu okonča pošast plastičnog zagađenja u sljedećih 25 godina je kroz zakonodavstvo. Nedavne inicijative od strane vlade i tvrtki su svakako dobrodošle, ali to su samo sitne kapi u ogromnom oceanu plastičnog otpada koji uništava naše okruženje.  Vlada Velike Britanije pokazala je stvarno globalno vodstvo uvođenjem prvog nacionalnog zakonodavstva na svijetu kojim se smanjuju emisije ugljičnog dioksida – sada to mora učiniti s plastikom”, prenosi Telegraph.