Japanska studija

PERITE RUKE! Koronavirus na koži živi 9 sati, 5 puta dulje od virusa gripe

Hina

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

"Devetosatno preživljavanje SARS-CoVa-2 na ljudskoj koži, soja virusa koji uzrokuje covid-19, može povećati rizik od njegova prijenosa kontaktom u usporedbi s IAV-om, virusom gripe tipa A, utječući tako na ubrzanje širenja pandemije”, upozoravaju japanski znanstveniciKoronavirus je na ljudskoj koži aktivan devet sati, pet puta dulje od virusa gripe, utvrdili su japanski znanstvenici, a njihovo otkriće ponovno ukazuje na potrebu čestog pranja ruku da bi borba protiv pandemije covida-19 bila što učinkovitija.


Za usporedbu, patogen koji uzrokuje gripu na koži preživljava oko 1,8 sati, rezultati su studije objavljene u listopadu u časopisu Clinical Infectious Diseases.


“Devetosatno preživljavanje SARS-CoVa-2 na ljudskoj koži, soja virusa koji uzrokuje covid-19, može povećati rizik od njegova prijenosa kontaktom u usporedbi s IAV-om, virusom gripe tipa A, utječući tako na ubrzanje širenja pandemije”, upozoravaju japanski znanstvenici.
U svojoj su studiji testirali uzorke kože uzete tijekom obdukcijskog postupka otprilike jedan dan nakon pacijentove smrti.


I koronavirus i virus gripe inaktiviraju se u roku od 15 sekundi primjenom etanola koji se nalazi u sredstvima za dezinfekciju ruku.


“Dulje preživljavanje SARS-CoVa-2 na koži povećava rizik od prijenosa kontaktom, no redovita higijena ruku taj rizik može smanjiti”, stoji u studiji.


Studijom se podupiru i potiču preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o redovitom i temeljitom pranju ruku da bi se prijenos virusa ograničio.


Po podacima AFP-a, od izbijanja pandemije u Kini krajem prošle godine do danas je u svijetu evidentiran najmanje 1.105.691 smrtni slučaj od posljedica covida-19 i gotovo 39,4 milijuna slučajeva zaraze.