Interakcija

Studija: Ispijanje kave može smanjiti učinkovitost nekih vrsta antibiotika

T.I.

iStock

iStock



Nova studija pokazuje da svakodnevno ispijanje kave može smanjiti učinkovitost određenih antibiotika, poput ciprofloxacina.


Međunarodni tim znanstvenika proučavao je utjecaj kofeina na bakteriju Escherichia coli, otkrivši da kofein mijenja rad gena koji reguliraju ulazak i izlazak tvari iz bakterijskih stanica. Taj učinak izaziva slijed događaja koji smanjuje sposobnost bakterije da upije neke antibiotike, čineći ih manje učinkovitim. Ključnu ulogu u toj promjeni ima protein koji nadgleda promet ksenobiotika u stanicama.


Važno je napomenuti da su istraživanja provedena u laboratorijskim uvjetima te nije potpuno jasno kako se ovi rezultati preslikavaju na stvarni ljudski organizam ili koja količina kave bi značajno utjecala na djelovanje antibiotika. Osim toga, ovaj efekt nije primijećen kod bakterije Salmonella enterica, što znači da se radi o specifičnom učinku kod određenih vrsta bakterija.




Zaključak nakon studije je da ne postoji konačan odgovor o interakciji kave i antibiotika u organizmu, ali se radi o upozorenju da je moguć negativan utjecaj.