Stvarno postaje zelen

Prošli tjedan otopilo se preko 26 milijardi metričkih tona ledenog pokrivača na Grenlandu

T.I.

Foto: NASA

Foto: NASA

Podaci Danskog meteorološkog zavoda i Polarportala pokazuju da je na grenlandskom ledenom pokrivaču samo u ovaj utorak i srijedu došlo do topljenja oko 8 gigatona leda. Ukupno se do sada prošli tjedan otopilo više od 26 gigatonaLjetne poplave u Njemačkoj kakve se ne pamte, devastirajuća tornada u Češkoj razine 4 po Fujitinoj ljestvici, temperature od 50 Celzijusa u Britanskoj Kolumbiji poznatoj po umjernoj do hladnoj klimi…


Nešto se gadno i ubrzano valja iza horizonta po pitanju klime i nažalost loše vijesti ne prestaju pristizati.


Danski meteorološki zavod, zajedno s drugim nacionalnim arktičkim istraživačkim centrima, izvješćuje da je od prošlog tjedna u tijeku “masovno otapanje” na ledenoj ploči Grenlanda, koja pokriva velik dio tog nepreglednog, smrznutog danskog teritorija.
Usred ljeta ovakvi se događaji ponavljaju iz godine u godinu u posljednje vrijeme, najgora je bila 2019. godina i količine otopljenog leda mjere se u milijardama metričkih tona. Te 2019. samo u jednom danu otopilo se 11 gigatona, odnosno milijardi metričkih tona leda.


Ono što znanstvenici vide kao problem je činjenica da se ovakvi ekstremno događaji sve češće ponavljaju, led se ne stiže obnavljati i dolazimo do onog čega se svi boje: Grenland bi u skladu sa svojim imenom zaista mogao postati zelen. To bi možda moglo biti dobra vijest za Grenland, Dansku čija je provincija i za njene stanovnike, ali uznemirujuća za sve ostale. Naime, led na Grenlandu i na polovima je glavna brana da se razine svjetskih oceana i mora ne podignu dramatično. U tom smislu, treba imati na umu da preko 600 milijuna ljudi na svijetu živi na obalama niže nadmorske visine od 10 metara.


Podaci Danskog meteorološkog zavoda i Polarportala pokazuju da je na grenlandskom ledenom pokrivaču samo u ovaj utorak i srijedu došlo do topljenja oko 8 gigatona leda. Ukupno se do sada prošli tjedan otopilo više od 26 gigatona. Stručnjaci kažu da bi se količinom vode otopljenog leda ovog ljeta mogla pokriti cijela Florida s 30 centimetara vode. A Florida je oko 2 i pol puta veća od Hrvatske.


Cijeloj ovoj priči dodajemo da je Danski meteorološki zavod objavio kako je u četvrtka na meteorološkoj stanici na istočnom Grenlandu izmjerena rekordna temperatura otkad se temperature mjere. Temperatura od 23.4 Celzija bi kod nas u ovo vrijeme bila proglašena ugodnom ljetnom temperaturom, na Grenlandu je 23,4 paklena vrućina, pa nije ni čudo da se ovako velike količine leda tope.