Životinjsko čudo

Proglasili su je izumrlom vrstom, ali ova je životinja ponovno pokazala svoje simpatično i naborano lice

Portal Novilist.hr

Foto Wikimedia Commons

Foto Wikimedia Commons

Na Galapagosu je pronađena životinja za koju se 1906. zaključilo da je izumrla vrsta. Do sada se vjerovalo da je divovska kornjača Fernandina (Chelonoidis phantasticus species) zbog krivolova izumrla vrsta, ali jedna se nakon više od sto godina pojavila na plaži. Pronašli su je djelatnici Nacionalnog parka i konzervatorija, javlja UniLad. 


Vjerovalo se da je tek 10 vrsta divovskih kornjača preživjelo krivolov kolonizatora, koji su ih lovili i hranili se njima, prilikom dolaska na otoke Galapagosa. Onda je, unatoč svemu, jedna ženka ove vrste, pokazala svoje smežurano i simpatično lice na oduševljenje svih nazočnih. Ekvadorski ministar okoliša, Marcelo Mata, na svom je Twitter profilu objavio ovu izvanrednu vijest. 


U prošlosti su postojale glasine o preživljavanju ove vrste, ali tek je ova kornjača prva koja je viđena, još od travnja 1906 godine. Tad je jedan primjerak skupljen od strane kalifornijske Akademije znanosti, tijekom ekspedicije. 2017. godine, IUCN je Fernandinu stavio na listu kritično ugroženih, te vrlo vjerojatno izumrlih vrsta, prenosi UniLad.