Znanstvenici oduševljeni

Ponovno pronađena vrsta žaba za koju se vjerovalo da je nestala: “Ovo je jednostavno nevjerojatno”

Portal Novilist.hr

FOTO/Bull Frog/Pixabay

FOTO/Bull Frog/Pixabay

Posebnu vrstu vodene žabe nitko nije vidio u divljini već deset godinZnanstvenici su smatrali da je jedinstvena vrsta vodene žabe davno nestala. Jedini preostali primjerak nazvan Romeo, nalazi se u zatočeništvu. Razlog nestanka vodenih žaba je gljivična zaraza koja je diljem svijeta smanjila broj jedinki različitih žabljih vrsta. Nakon što su deset godina proveli pretražujući bolivijske šume u potrazi za nestalom vrstom, znanstvenici su napokon pronašli jednu malenu grupicu, prenosi Science News.


“Ovo je jednostavno nevjerojatno”, rekao je stručnjak za reptile i vodozemce, Robin Moore. Vodena žaba latinskog naziva “Telmatobius yuracare”, za svoje jedino stanište odabrala je bolivijske planinske šume gdje im odgovara vlažna i hladnija klima. Nažalost, prirodno stanište ovih žaba osigurava idealne uvjete za nastanak gljivičnih infekcija. 


Infekcija je ubila većinu vodenih žaba. Vjerovalo se da ih je čak i sve eliminirala. Ostaje misterija kako su uopće ove životinje preživjele. “Moguće je da ova mala populacija ima imunitet”, objašnjava Moore. Genetska razlika ih je možda učinila otpornima na gljivičnu infekciju. “Mnoge vrste žaba koje su nestale na nekoliko godina, pa čak i desetljeća, ponovno su kasnije pronađene”, rekla je Karen Lips sa Sveučilišta Maryland. 
Ponovni pronalazak vrsta može se dogoditi iz više razloga. “Najjednostavnije objašnjenje je to da, jednom kad žabe nestanu, smanji se i količina gljiva. S manje domaćina koje mogu zaraziti, i sama infekcija može stagnirati”, objašnjava Lips za Science News. 


Pronalazak vodenih žaba podiže nadu da ih se još skriva negdje u divljini. Pronađene žabe znanstvenicima će omogućiti da pomognu oporavku čitave vrste. Svih pet žaba je odvezeno u laboratorije gdje će se pariti i povećati broj jedinki. Na kraju će ih znanstvenici vratiti u prirodna staništa. Trenutno nema načina na koji se staništa mogu očistiti od smrtonosnih gljivičnih infekcija. Stoga su znanstvenici uporni u proučavanju žaba koje su preživjele izlaganje infekciji, kako bi otkrili na koji način mogu spasiti još vrsta.