Glasovi iz dubina

Nova tehnologija predstavlja opasnost morskom svijetu: Kod životinja može izazvati oštećenje sluha te krvarenje u mozgu

P. N.

Photo/Unsplash

Photo/Unsplash

Povećani pomorski promet, sonarni i seizmički zračni pištolji kojima se planira bušenje na moru, uvelike utječu na migracije, reprodukciju pa i komunikaciju morskih bićaSve je više prijetnji očuvanju okoliša kakvog danas znamo. Posljednja prijetnja prirodi stiže s oceana koji postaju “sve glasniji”, javlja New York Times. 


Nisko-pokretni i krupni brodovi koji u “cik-cak” liniji prelaze oceane sadržavat će niz od 12 do 38 zračnih topova koji ispuštaju zrak pod tlakom u dubine oceana. Zvuk frenkvencije vala koja “udari” o morsko dno i odbije se natrag na površinu ometa normalan život ispod površine mora. 


Photo/Unsplash


Photo/Unsplash

Seizmički zračni pištolji proizvodit će najglasniju buku, a ljudi će ga koristiti redovito. Kao dio planova ureda Donalda Trumpa kojim se dozvoljava bušenje za plinove i naftu, pet je kompanija dobilo dozvolu za nošenje seizmičkih mapa sa zračnim pištoljima na području od središnje Floride prema sjeveroistoku. I to prvi put u protekla tri desetljeća.


“Zračni pištolji ispaljuju u prosjeku svakih deset sekundi, tijekom nekoliko mjeseci. Mogu se detektirati na daljini od 4 tisuće kilometara. Ovo će imati ogromne posljedice”, izjavio je Douglas Nowacek, profesor tehnologije za očuvanje mora na Sveučilištu Duke, prenosi New York Times. 


Mogućnost neprestanih podvodnih zvučnih testova najnoviji je primjer koji su ekolozi istaknuli u sve većem problemu buke oceana.  Neki znanstvenici kažu da buka iz zračnih topova, brodski sonar i opći tankerski promet mogu uzrokovati postepenu ili čak izravnu smrt morskih stvorenja, od divova do onih najmanjih.


Navode da su jednako ugroženi kitovi, dupini, ribe, lignje, hobotnice pa čak i planktoni. Ostale posljedice koje ovakvo nešto može imati su oštećenje sluha životinja, krvarenje u mozgu i nesnalaženje u komunikaciji koja je važna za preživljavanje, kažu stručnjaci, prenosi New York Times.


Istraživanje iz 2017. godine, otkriva je da je glasna eksplozija, mekša od zvuka seizmičkog zračnog pištolja, ubila gotovo dvije trećine zooplanktona u tri četvrtine milje s obje strane.


Maleni organizmi na dnu hranidbenog lanca, zooplanktoni, pružaju izvor hrane za sve, od velikih kitova do škampa. Krill, sićušni rak od vitalnog značaja za kitove i druge životinje, posebno je teško pogođen, navodi se u istraživanju.