AAD

Noć ulične astronomije u petak na Gatu Karoline Riječke. Upoznajte ljepote noćnog neba

Portal Novi list

Ilustracija / Foto Vedran Sitnica

Ilustracija / Foto Vedran Sitnica

Okupljanje započinje u 19 sati promatranjem Sunca kroz posebne teleskope sa zaštitomAkademsko astronomsko društvo – Rijeka u petak 14. lipnja na Gatu Karoline Riječke organizira javno promatranje pod nazivom “Noć ulične astronomije”.


Okupljanje započinje u 19 sati promatranjem Sunca kroz posebne teleskope sa zaštitom.


Nakon zalaska Sunca pričekao bi se dolazak mraka, a promatranje bi se nastavilo opažanjem Mjeseca i drugih zanimljivih nebeskih objekata vidljivih u ovo doba godine.
“Cilj ovakvog okupljanja je na jednostavan način pružiti našim građanima i turistima pogled na ljepote noćnog neba iz urbanih sredina unatoč značajnoj prisutnosti svjetlosnog onečišćenja”, poručuju iz AAD-a.


Očekivani završetak okupljanja i promatranja je u ponoć, a u slučaju loših vremenskih uvjeta promatranje se neće održati.


Dan ranije, u četvrtak, 13. lipnja u 20 sati u Astronomskom centru rijeka bit će održana prezentacija ovogodišnjih učeničkih radova, koji su bili pozvani na državno natjecanje iz astronomije, održano u Varaždinu.


“Dođite i podržite naše mlade nade te se upoznajte s mnogim zanimljivim radovima, koji su se, između ostalog, izrađivali i sa zvjezdarnice!”, poručuju iz AAD-a.