Bizaran slučaj

Nijemac se čak 217 puta cijepio protiv korone, evo što mu se dogodilo

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Iza „privatnih razloga“ za cijepljenje, se zapravo krio bizaran pokušaj prevare. Čovjek je primao cjepivo kako bi dobio potvrde, koje bi kasnije preprodao onima koji se nisu htjeli cijepiti i bili izloženi restrikcijama u kretanju, pa i otkazima na posluOvisno o preferencijama, životnim stavovima, povjerenju u znanost ili rekla-kazala teorija s društvenih mreža, neki od nas za vrijeme pandemije koronavirusa nisu se cijepili nikad, (neki od tih su to dokazano platili glavom), neki jednom, neki dva, a neki i tri puta. Da je netko fatalno podlegao cijepljenju, nije dokazano, moguće je, fatalne nuspojave postoje i kod „svakodnevnih“ lijekova koje gutamo kao kokice.


No, što se dogodi tijelu, odnosno vlasniku tijela koji se protiv korone iz nekog razloga cijepi, recimo, 217 puta. Upravo to je učinio neimenovani Nijemac iz Magdeburga u dobi od 62 godine. Ovaj hodajući užas za sve antivaksere je, ne samo da je ostao živ, nego se čini da je i zdrav.


Prema podacima iz istraživanja objavljenog u medicinskom časopisu Lancet Infectious Diseases, u razdoblju 29 mjeseci dobrovoljnog cijepljenja (što bi ispalo svaka četiri dana), nije obolio od koronavirusa, što je prilično logično, ali nije patio niti od nus pojava zbog „predoziranja“ vakcinom.
Liječnici i znanstvenici sa Sveučilišta Erlangen-Nurnberg su ga opisali kao „hipervakciniranog“, ali on nije bio znanstveni pokusni kunić, koji je riskirao život zbog znanosti, već je forsiranje cijepljenja opravdavao „privatnim razlozima“.


Ovoj ludoj priči prethodi još jedna luđa. Naime, znanstvenici su za ovaj slučaj saznali čitajući novine, nakon što je njemački magazin Spiegel objavio tekst o čovjeku koji se cijepio 217 puta, pa je to prekomjerno cijepljenje privuklo pažnju policije. Ispostavilo se, s pravom. Iza „privatnih razloga“ se zapravo krio bizaran pokušaj prevare. Čovjek je primao cjepivo kako bi dobio potvrde, koje bi kasnije preprodao onima koji se nisu htjeli cijepiti i bili izloženi restrikcijama u kretanju, pa i otkazima na poslu.  Državno odvjetništvo u Magdeburgu otvorilo je istragu, no na kraju nije podignuta kaznena prijava.


Ispalo je da je, baveći se kriminalom, neimenovani Magderbužanin usput spontano obavio koristan posao za znanost. Naime, nitko pri zdravoj pameti ne bi pristao da se na njemu izvrši ovakav znanstveni eksperiment, kao što ni nadležna tijela ne bi dozvolila da se takvo što provede na živom čovjeku.


Pročitavši tekst, liječnici-znanstvenici stupili su s njim u kontakt i napravili studiju na osnovu pregleda i njegove priče. Tužiteljstvo je potvrdilo 134 cijepljenja, a on sam je znanstvenicima prijavio još 83. Prema podacima iz studije, primio je osam različitih vakcina, u raznim mRNA varijantama.


Pokazalo se u testiranjima da njegova krvna slika ne prikazuje nikakve abnormalnosti i da – na iznenađenje znanstvenika – njegov imunološki sustav nije narušen ni na bilo koji način, funkcionira posve normalno.


Naime, hipervakcinacija može dovesti do stanja sličnog infekcijom HIV-a ili hepatitisa B, kad imunološke stanice postanu „umorne“ od stalnog izlaganja patogenima i gube sposobnost da se protiv njih efikasno bore. U ovog Nijemca to se nije dogodilo.


No, kao i u drugim sličnim slučajevima, znanstvenici se ograđuju, pa i ovdje ponavljaju da je ovo individualni slučaj, da se ne može generalizirati. Drugim riječima, da je u pitanju netko drugi, danas bi možda bio mrtav nakon 217 doza cijepljenja.


Isto tako, za sve one koji imaju „privatne razloge“ poput Nijemca ili neke druge poput ekstremne hipohondrije ili „taboo“ priča o fiksaciji iglama i želji da budu ubodeni što više puta, znanstvenici ni u kojem slučaju ne preporučuju „hipervakcinaciju“. Naime, prema stavu znanosti, čovjek s tri doze cjepiva „tehnički“ je jednako zaštićen od bolesti protiv koje se cijepi, kao i onaj koji se cijepio 217 puta.