Velika pukotina

NASA upozorava na opasni ledeni sprud: Ledenjak dvaput veći od New Yorka odvaja se od Antarktike

P. N.

Reuters

ReutersPrema najnovijim NASINIM fotografijama da se naslutiti kako bi  se zbog sve veće pukotine velik dio Antarktike uskoro mogao odvojiti. Komad leda dvostruko veći od New Yorka blizu je odvajanja od njegovog ledenog brijega što će dovesti do destabilizacije cijelog ledenog spruda i odvajanja milijuna tona leda.


Pukotina je prvi put otkrivena u listopadu 2016. godine, zbog čega je dobila nadimak “Crack Halloween”. Pukotina je bila stabilna 35 godina, a sad se povećava brzinom od četiri kilometra na godinu.

Znanstvenici su zabrinuti za istraživanja koja se trenutno obavljaju na Antarktici, dodajući da je njihova budućnost neizvjesna.


“Još uvijek nije jasno kako će se ova situacija razvijati dalje, što predstavlja neizvjesnu budućnost za naučnu infrastrukturu i ljudsko prisustvo na Antarktiku još od 1955. godine”, ističu.


Iz NASE napominju kako je stvaranje pukotina normalan dio životnog ciklusa ledenog brijega, ali nedavne promjene se dosad nisu događale na ovom području.


˝Nemamo jasnu sliku o tome što pokreće ledeni sprud. Vjerojatni gubitak leda ukazuje na moguću veću nestabilnost ˝Crack Halloweena˝ što je dovodi u opasnost stanicu za istraživanje ´Halley Vla´, rekao je NASIN glaciolog Chris Shuman.