Dodijeljen status

Mato Knez počasni profesor Sveučilišta u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Foto UNIRI

Foto UNIRI

Riječ je o uglednom znanstveniku hrvatskih korijena koji je trenutno zaposlen na Institutu CIC NanoGUNE u San Sebastianu u ŠpanjolskojRektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija uručila je prof. dr. Mati Knezu priznanje kojim mu riječko Sveučilište dodjeljuje status počasnoga profesora (honoris professor) Sveučilišta u Rijeci.


Riječ je o uglednom znanstveniku hrvatskih korijena koji je trenutno zaposlen na Institutu CIC NanoGUNE u San Sebastianu u Španjolskoj. Priznat je stručnjak u istraživanju i funkcionalizaciji hibridnih materijala, nanomaterijala i biomaterijala i njihovih primjena te u razvoju i primjenama metoda depozicije atomskih i molekularnih slojeva.


Diplomirao je kemiju na Sveučilištu u Ulmu, a doktorirao u području nanoznanosti na njemačkom Institutu Max Planck.
Kao poslijedoktorand usavršavao se iz fizike mikrostruktura na Institutu Max Planck, gdje je i započeo svoju međunarodno priznatu karijeru u području depozicije atomskih slojeva i funkcionalizacije materijala.


Trenutno je nositelj najviših istraživačkih dužnosti na institutu CIC NanoGUNE i IQERBASQUE zaklade za znanost te profesor na Tehničkom fakultetu Navarra u San Sebastianu, kao i gostujući profesor na talijanskom Sveučilištu Brescia.


Suradnja riječkog Sveučilišta s prof. dr. Knezom započela je kroz projekt SIZIF, a uz njegovu pomoć Odjel za fiziku je uključen u COST projekt te je trenutno suradnik na HRZZ projektu »Priprema poroznih tankoslojevitih materijala za pročišćavanje vode koristeći metodu Depozicije atomskih slojeva« (ALD).