Liječenje kanabisom

Lijekovi na bazi kanabisa mogli bi pomoći i vašim kućnim ljubimcima. Evo kako

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Nekoliko je znanstvenika prikupilo pozitivne rezultate liječenja psećih bolova i epilepsije, kanabisom.Znanstvenici istražuju posljedice konzumiranja kanabisa za životinje, uključujući konje, ptice, mačke i pse. Pojedini dokazi upućuju na pomoć koju kanabis može pružiti ljubimcima koji imaju problema s napadima i bolovima. Prema preliminarnoj studiji koja stiže s Državnog sveučilišta u Coloradu, prošle je godine zaključeno da su psi koji boluju epilepsije imali lakše napade nakon lijekova spravljenih od kanabidiola, prenosi Insider.


U lipnju 2018. godine, nastala je slična studija sa Sveučilišta Cornell. Ukupno je 16 pasa koji pate od osteroartritisa  stavljeno na CBD terapiju u trajanju od četiri tjedna. Rezultati su pokazali da su psi na ovoj terapiji proživljavali manje bolove. Veterinar Robert Silver za Insider kaže da je Nacionalno Vijeće koje brine o zdravlju životinja, dalo zeleno svijetlo proizvodima koji sadrže CBD.  


“Čini se da sve vrste pozitivno odgovaraju na kanabis, jer naša tijela – ljudska, pseća ili čak od goluba – imaju endokanabinoidni sustav”, objasnio je Silver za Insider. Lijekovi na bazi kanabisa učinkoviti su zbog endokanabinoidnog sustava, prirodno prisutnog u ljudskom tijelu. Sustav se sastoji od niza kanabinoidnih receptora kojima odgovaraju endogeni kanabinoidi koje naše tijelo proizvod, objašnjava portal CBD.


Potrebna su i dodatna istraživanja
Direktor Akademije laboratorijskih veterinarskih tehničara i medicinskih sestara, Stephen Cital, upozorio je na potrebu za daljnjim istraživanjima. Cital navodi da mnogi proizvodi temeljeni na kanabisu koji su trenutno na tržištu, nisu sigurni za kućne ljubimce. Proteklih je godina zaprimljeno mnogo hitnih poziva zbog ljubimaca koji su se “napušili” konzumacijom kolačića s marihuanom. 


Cital navodi da proizvodi koji sadrže THC mogu ubrzati rad srca kod životinja i potencijalno dovesti do njihove smrti, u slučaju pretjeranje konzumacije.  Savjetuje i konzumaciju kanabidiola (CBD) bez psihoaktivnog djelovanja, u svrhu liječenja. “Mačke i psi imaju različite kanabinoidnih receptora od nas ljudi, pa stoga drugačije i reagiraju. Ljudske doze nisu nužno prikladne za manje životinje”, objašnjava Cital za Insider.