Homo luzonensis

Kosti i zubi pronađeni u Aziji pripadaju donedavno nepoznatoj ljudskoj vrsti

Portal Novilist.hr

FOTO/Wikimedia Commons

FOTO/Wikimedia Commons

Pronađeni ostaci na Filipinima pripadaju ljudskoj vrsti koja je živjela prije više od 50 tisuća godina.Nekoliko kostiju stopala i ruku, djelomične bedrene kosti i zubi najmanje triju različitih osoba, otkriveno je u pećini Callao na Luzonu, najvećem otoku u azijskom arhipelagu tijekom 2007., 2011. i 2015. godine. Otkriveno je da pripadaju dosad nepoznatoj ljudskoj vrsti nazvanoj “Homo luzonensis”. 


U studiji koju je objavio časopis Nature, znanstvenici izjavljuju da su testirana dva uzorka koja pokazuju minimalnu dob od 50.000 i 67.000 godina.


Prema Matthewu Tocheriju sa Sveučilišta Lakehead u Thunder Bayu (Ontario) nalaz čini naše shvaćanje ljudske evolucije u Aziji “neurednijim, kompliciranijim i mnogo zanimljivijim”, prenosi Sky News.
Analizirajući kosti iz Luzona, autori istraživanja zaključuju da pripadaju ranije nepoznatom članu “homo” obiteljskog stabla. Istraživači kažu da se jedna od kostiju prstiju i ukupni uzorak oblika i veličina zubiju razlikuje od onoga što je viđeno u „homo“ obitelji.


Jedan od autora studije, Florent Detroit iz Nacionalnog prirodoslovnog muzeja u Parizu, kaže da je “Homo luzonensis” koristio kamene alate i da njegovi mali zubi ukazuju na to da je možda bio malen.


Detroit kaže da nije poznato je li naša vrsta stigla na Filipine tisućama godina nakon otkrivene starosti kostiju, ali neki naš daljni predak je sigurno bio na Luzonu prije više od 700.000 godina.


Kaže da je nejasno kako je “Homo luzonensis” povezan s drugim „homo“ vrstama, ali nagađa da je možda potjecao od ranijeg ljudskog rođaka, “Homo erectusa”, koji je nekako prešao more do Luzona. “Homo erectus” se općenito smatra prvom „homo“ vrstom koja se proširila izvan Afrike.


Michael Petraglia iz Instituta Max Planck za znanost o ljudskoj povijesti (Njemačka) izjavljuje da otkriće u Luzonu “pokazuje da još uvijek znamo vrlo malo o ljudskoj evoluciji, posebno u Aziji”, ali dodaje da će se slična buduća otkrića vjerojatno pojaviti u daljnjem radu u regiji, prenosi Sky News.