Veliko otkriće

Kineski znanstvenici pronaši letećeg dinosaura starog 163 milijuna godina

P. N.

Foto: Chinese Academy of Sciences

Foto: Chinese Academy of Sciences

Nazvan Ambopteryx longibrachium, leteći dinosaur imao je meko tkivo oko ruku i torza. Ovo tkivo je formiralo krila koja su najvjerojatnije bila slična onima šišmiša.Kineski znanstvenici otkrili su krilatog dinosaura nalik na šišmiša koji je letio našim svijetom prije oko 163 milijuna godina.


No, značaj ovog otkrića nije bio očigledan kada je tim prvi put prikupio fosile iz stijena u provinciji Liaoning u Kini.


“Mislio sam da je to ptica”, rekao je Min Wang, paleontolog s Kineske akademije znanosti, za New York Times. Nakon boljeg pregleda, Wang i njegov tim otkrili su različite karakteristike uzorka koji je potvrdio da je to doista dinosaur, a ne ptica.
Nazvan Ambopteryx longibrachium, leteći dinosaur imao je meko tkivo oko ruku i torza. Ovo tkivo je formiralo krila koja su najvjerojatnije bila slična onima šišmiša.Studija je pokazala da su membranska krila Ambopteryxa podržana izduženim prednjim udovima koji su vjerojatno predstavljali kratkotrajnu evoluciju ponašanja letenja.


Unutar tijela Ambopteryxa nalazila su se sićušni kamenčići koji pomažu pri gnječenju hrane. Znanstvenici su također pronašli fragmente kostiju, a zubi krilatog dinosaura kazuju da su se hranili raznoliko, ovisno o tome što bi pronašli.