Uspješni testovi

Izumljeno je bioljepilo koje krpa organe za 20 sekundi: “Zaustavlja krvarenja srca i arterija”

P. N.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

“Nema postojećih kliničkih proizvoda koji bi mogli zaustaviti krvarenje srca tako brzo i učinkovito”Izumljeno je bioljepilo koje zatvara rupu na srcu za svega 20 sekundi.


Ouyang Hongwei s kineskog sveučilišta Zhejiang i Zhu Linyong sa sveučilišta East China University of Science razvili su novo biološko ljepilo koje bi jednog dana trebalo zaustavljati krvarenje arterija, srca te drugih organa u kratkom vremenu.


Ljepilo je u svojoj osnovi hidrogel koji oponaša vezivno tkivo organizma. Može se brzo skrutiti ultraljubičastim (UV) zračenjem, piše Geek.hr.
Bio-gel tako sadrži želatinu metakrilne kiseline (GelMA) i modificiranu hijaluronsku kiselinu (HA-NB). UV zračenje mu omogućuje korištenje na skliskim i mokrim mjestima. Zato će djelovati učinkovito čak i na pulsirajućem srcu.


Znanstvenici su bioljepilo uspješno testirali na životinjama: svinjama, štakorima i zečevima, gdje se pokazalo puno uspješnijim rješenjem od drugih trenutno dostupnih kirurških ljepila.


Nakon što je gel ubrizgan štakorima ispod njihove kože, samo je oko 20% ljepila ostalo poslije osam tjedana i nije opažena nikakva nuspojava.


Veze su dovoljno jake da izdrže krvni tlak dvostruko viši od normalne razine, što znači da se neće rasprsnuti kada se srce skuplja i ispumpava krv.


Sve životinje kojima su srca tretirana dotičnim bioljepilom su preživjele, a znanstvenici vjeruju kako bi kroz tri do pet godina njihov proizvod trebao biti spreman za klinička testiranja na ljudima, piše Geek.hr.


“Nema postojećih kliničkih proizvoda koji bi mogli zaustaviti krvarenje srca tako brzo i učinkovito”, kazao je Ouyang.


Znanstveni rad je objavljen u znanstvenom časopisu Nature Communications.