"Spiderman" medicina

Izraelci razvili medicinski pištolj koji “ispucava” zaštitnu mrežu od nano-vlakana na opeklinske rane

T.I.

Tvrtka Nanomedic dizajnirala je sustav Spincare koji na sasvim drugi način tretira opekline i novom vrstom zaštite pacijentima daje povećanu pokretljivost bitnu za rehabilitaciju od opeklinaOpekline, čak i manjeg intenziteta i na manjoj površini kože, ozljede su od kojih se čovjek oporavlja teško i dugo. Opekline loše reagiraju na to da rane ostanu otvorene, a zamatanje živih rana zavojima je bolno, posebno kad ih treba često mijenjati i ograničava čovjeka u obavljanju osnovnih funkcija. No, boljeg rješenja nema. Donedavno.


Naime, liječnici u Europi, Indiji i Izraelu počeli su koristiti medicinski pištolj koji „ispucava“ zaštitnu mrežu za pokrivanje opeklina i rana, nadajući se da će prozračna “zamjena za kožu” pomoći pacijentima da se oporave bez potrebe za bolnim promjenama zavoja.


Kako piše Guardian, izraelska tvrtka Nanomedic dizajnirala je sustav Spincare koji na sasvim drugi način tretira opekline i novom vrstom zaštite pacijentima daje povećanu pokretljivost bitnu za rehabilitaciju od opeklina. Ne manje važno, omogućuje pacijentu da održava osobnu higijenu, odnosno tušira se, što je dosad s klasičnim zavojima bilo praktično nemoguće.
Uređaj radi tako da uporabom električne energije „prede“ mrežu nano vlakana iz otopine, što nije nepoznata tehnologija u medicini. No, Nanomedic je napravio krupan korak unaprijed time što je njihov stroj portabl veličine, kože se nositi do pacijentovog kreveta, dok su takvi uređaji za centrifugiranje prije bili velikih dimenzija i samim tim statični.


Guardian je provjerio u nekoliko bolnica u Velikoj Britaniji.  Baljit Dheansa, liječnik specijaliziran za opekline i ožiljke, rekao je da je Spincare koristio na pet pacijenata u bolnici Queen Victoria u Sussexu, s pozitivnim rezultatima na površinskim opeklinama.


“Na ranu se nanosi ta fina bjelkasta tvar koja je usput i prilično robusna i čini se da se nosi s većinom vanjskih utjecaja”, rekao je Dheansa. No, dodao je da je ova vrsta tehnologija manje učinkovita s dubokim opeklinama, ali je i pojasnio da Nanomedic ni ne tvrdi da je njihova tehnologija jednako efikasna za duboke opekline.


Dheansa kaže da je ovaj proizvod stigao u zanimljivo vrijeme, kad se u Britaniji u znanstveno-liječničkoj zajednici vodi rasprava o tome je li uobičajena praksa redovitog mijenjanja zavoja zbog uvida u stanje rane, kontraproduktivna. Naime, na tržištu su dostupne i koriste se nove vrste zavoja koje ne treba često mijenjati i daje mogućnost rani da zacijeli bez čestog kidanja rane zbog zavoja koji se za nju zalijepe.


“Spincare je slična vrsta koncepta, zaštite rane i puštanja prirode da odradi svoje u zacjeljenju” – kaže Dheansa i dodaje da je potrebno vrijeme da se u praksi potvrdi da Spincare mreža koju izbacuje pištolj dugoročno funkcionira bolje od konzervativnog načina tretiranja opeklinskih rana. Jedno je već sada sigurno, zaštitna mreža za pacijenta mnogo je ugodnije rješenje od bolnog previjanja i mijenjanja zavoja.