Minisauripus

Istraživački tim oduševljen pronalaskom kože dinousaura: “Ultimativna tajna o očuvanju kože”

Portal Novilist.hr

Allosaurus, Utah Online Library

Allosaurus, Utah Online Library

Stručnjaci su naviknuti na pronalaženje kostiju dinosaura pa ih je otkriće o sačuvanoj koži velike životinje, potpuno iznenadilo.Znanstvenici Kyung-Soo Kim sa Nacionalnog Sveučilišta u Chinju, Jong Deock Lim, Lida Xing i profesor geologije Martin Lockley sa denverskog Sveuličilišta, objavili su u časopisu Scientific Reports rad o pronađenim tragovima kože.


„Ovo su prvi tragovi ikad pronađeni, gdje savršeni otisci kože pokrivaju kompletnu površinu svake stanice“, objašnjava Lockley, a prenosi Phys.


Kožni uzorci su različiti ovisno o grupi dinosaura, te jednako kao otisci prstiju – nose potpise o anatomskim razlikama.
Pronađeni tragovi kože dolaze od malo poznatog teropoda, minisauripusa. Otisci su vrlo maleni, ali znanstvenici su uspjeli pronaći savršeno očuvane tragove kože na njima. Ovo je deseto otkriće s tragovima minisauripusa, ali prvo s tragovima kože.  


„Tragovi su nastali na vrlo tankom sloju blata, poput svježe nanesene boje, debele tek milimetar“, objašnjava Lockley.


Dokazi upućuju da je prije nastanka tragova, padala kiša čije su kapljice ostavile udubljenja. Na jednom je mjestu vidljivo da je dinosaur zakoračio na kapljicu kiše, što ukazuje da su u dodir s tlom prvo stigle padaline, a zatim dinosaurov korak. Ovako delikatan dokaz, sačuvan je nježnim pokrićem tankog sloja blata, prenosi Phys.


Tekstura kože dinosaura je ocijenjena stupnjem srednjeg brusnog papira, ali sa sitnim tragovima ljestvice u savršenim nizovima, poput dobro tkanog pamuka.


Svaki mali trag je samo trećinu ili pola milimetra širine u promjeru i vrlo je sličan rijetkim primjerima mumificirane kože koja se vidi na nogama nekoliko pernatih ptica iz Kine. No, istraživački tim je primijetio da, iako je tekstura kože ista, oblik stopala kineskih ptica i korejskih dinosaura bili su sasvim različiti.


U radu se opisuje uzorak kože sličan primjerima mnogo većih, mesoždernih dinosaura teropoda, kojima su ljuske puno veće, ali nikada nisu sačuvane na cijelom otisku.


„Ovo je ultimativna tajna brige o koži“, dodao je Lockley.