Sathon Oreo

Imena novih vrsta osa: istraživači inspiraciju pronašli u popularnim keksima i serijama

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixnio

FOTO/Pixnio

Istraživači su prilikom davanja imena bili inspirirani mnogočime, pa se tako nove vrste osa nazivaju po omiljenim keksima i popularnoj seriji. Istraživači sa Sveučilišta Adelaide bili su inspirirani mnogim stvarima. Od čokoladnih keksa i vanzemaljaca doktora Whoa – sve je došlo do izražaja povodom izbora imena za deset novih vrsta osa.


“Nazvao sam jednu osu ‘Sathon oreo’ jer ima tamnosmeđe antene s debelom bijelom prugom u sredini … poput Oreo čokoladnog biskvita”, kaže dr. Erinn Fagan-Jeffries iz Škole bioloških znanosti Sveučilišta Adelaide.


S druge strane, nova vrsta „Choeras zigona“ nazvana je po Zygonskoj rasi stranaca u seriji “Doctor Who”.
“Zygonski vanzemaljci konzumiraju svojeg domaćina dok ih nastanjuju, što je osobina koja je posebno važna za parazitske ose”, kaže dr. Fagan-Jeffries. Ove ose ubrizgavaju svoja jaja u žive gusjenice, a bebe se polako hrane iznutra prema van. Koliko god to zvučalo jezivo, oni su vrlo važni u ekosustavima za reguliranje populacija gusjenica, prenosi portal Phys.


Jedna od novih osa, „Choeras bushblitz“, dobila je ime po programu otkrivanja vrsta Bush Blitza, jedinstvenom više-milijunskom partnerstvu između australske vlade, BHP-a i Earthwatch Australia za dokumentaciju biljaka i životinja diljem Australije.


“Manje od 10% ove skupine osa ima znanstvena imena, zbog čega su programi poput Bush Blitza vrlo važni. Otkrili smo više od 1.660 novih vrsta od 2010. godine, a 17 od njih su ose”, kaže Jo Harding,  Bush Blitzov menadžer.


Taksonomija, znanstvena disciplina opisivanja novih vrsta, ključna je za razumijevanje i dokumentiranje živih stvari oko nas. “Dok taksonomisti ne nazovu i formalno ne opišu vrstu drugim istraživačima, primjerice kolegama koji rade na očuvanju ili biološkoj kontroli, teško je učiniti nešto s tim”, kaže Harding.


Nadahnuti taksonomisti i entomolozi koji su pomogli dr. Fagan-Jeffriesu prikupiti vitalne uzorke za ovo istraživanje, kao i oni koji su se istaknuli tijekom cijele karijere, također su bili počašćeni vrstama koje su nazvane po njima.


“Uvijek sam volio kukce u školi i imao sam nevjerojatnu potporu entomologa, tada i tijekom doktorata, koji je potaknuo moju strast za praćenjem znanstvene karijere”, kaže dr. Fagan-Jeffries. “Imenovanje vrsta po tim ljudima,  samo je mali način da im se zahvalim”, prenosi Phys.