Zanimljivost

Grobnice stare nekoliko tisuća godina skrivale tajnu: Jesu li stari Egipćani uzgajali lubenicu?

Portal Novilist.hr

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

DNK otkriva da su lubenice prvi put uzgajane od strane poljoprivrednika u ovoj regiji, a njihova se uporaba zatim proširila na sjever duž Nila, uz daljnja poboljšanja kao što je crveno i slatko meso lubenice kakvu danas poznajemo.Slike na zidovima barem triju antičkih egipatskih grobnica, prikazuju nešto vrlo slično današnjim lubenicama. U 19. stoljeću, lišće lubenice je pronađeno kraj mumije unutar jedne grobnice, stare otprilike tri i pol tisuće godina, doznajemo s portala New Scientist.


Botaničarka Susanne Renner (Sveučilište u Münchenu) je zaključila da bi DNK skriven u lišću mogao otkriti kako su izgledale antičke lubenice. Usput je doznala da je neko od spomenutog lišća, poslano botaničaru Josephu Hookeru, tadašnjem ravnatelju Kew Gardensa u Londonu.


Mark Nesbitt (Kew Gardens) je Rennerici ustupio manji uzorak lista. Renner objašnjava da je Nesbitt imao problema s otvaranjem kontejnera u kojima su sačuvani listovi, jer isti nisu dirani od 1876. godine.
Drevni DNK je zatim slijedio Rennerov kolega Guillaume Chomicki, sada na Sveučilištu Oxford. Istraživački je tim uspio dobiti samo djelomičnu sekvencu genoma, ali i dva ključna gena koji otkrivaju o čemu se radi. “Bili smo tako sretni”, kaže Renner, a prenosi New Scientist.


Jedan od tih gena kontrolira proizvodnju gorkih kukurbitacina. U 3500-godišnjoj lubenici, postojala je mutacija koja je onesposobila ovaj gen, što znači da je imala slatku jezgru poput modernih sorti.


Drugi gen kodira enzim koji pretvara crveni pigment likopen – isti pigment koji rajčicu čini crvenom – u drugu tvar. Ovaj gen je također bio onemogućen mutacijom, što znači da se likopen akumulira, a plodovi imaju crveno „meso“.


Ono što tim ne može reći iz parcijalne sekvence je kolike su bile te dinje i jesu li imale izduženi ili okrugli oblik. No, jedna od drevnih egipatskih slika pokazuje ono što izgleda kao izdužena dinja, pa se čini da su uzgajali dinje s većinom, ako ne i sa svim ključnim današnjim značajkama, prije najmanje tri i pol tisuće godina.


DNK otkriva i da je ova drevna dinja bila usko povezana sa slatkom lubenicom s bijelim mesom koja se još uvijek uzgaja u regiji Darfur u Sudanu. To upućuje na to da su lubenice prvi put uzgajane od strane poljoprivrednika u ovoj regiji, a njihova se uporaba zatim proširila na sjever duž Nila, uz daljnja poboljšanja kao što je crveno i slatko meso lubenice kakvu danas poznajemo.