Opasni Titan-oksid

EU kreće u zabranu potencijalno kancerogenog bojila koje kroz prerađenu hranu konzumiramo svaki dan

T.I.

Foto: Amazon

Foto: Amazon

Dosad je poduzeto više testova i istraživanja na miševima koji pokazuju da više doze TiO2 izazivaju predkancerogene lezije u crijevima štakora. Znanstvenici su došli do zaključka da titanov oksid loše djeluje je na mikrofloru crijeva, izaziva upalne procese koji u najradikalnijim ishodima mogu rezultirati rakom.Ovih je dana Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) bojilo za hranu E171 de facto zabranila za korištenje u prehrambenim proizvodima, nakon što je stručna komisija zaključila da se “više ne može smatrati sigurnom kao aditiv za hranu”.


Kad ugledate oznaku E i troznamenkasti broj iza nje na pakovanjima hrane, a nalaze se gotovo na svakom industrijski prerađenom proizvodu uključujući meso i kruh, nije zgorega preko Googlea provjeriti oznake koje mogu skrivati po zdravlje neutralne, ali i štetne dodatke hrani. Priča o tome kako je uopće moguće da nešto štetno smije završiti u hrani je jednostavna, aditivi se u prehrambenom proizvodu (navodno), nalaze u količinama koje ne mogu utjecati na zdravlje.


Jedan od takvih je često korišteni aditiv titanov oksid (TiO2) koji se krije iza oznake E171.
Titanov dioksid prirodni je oksid titana koji se često nalazi u rudama, pijesku i tlu. Uobičajen je dodatak industrijskim proizvodima poput tekstila i keramike, ali se koristi i u proizvodnji boja i kozmetike. No, obilato se koristi i u proizvodnji hrane. Zbog svog bijelog pigmenta vrlo je pogodan da mlijeko, sladoled, slatkiši, peciva…, izgledaju svjetlije. Koristi se i za zaštitu lijekova od prijevremene razgradnje s obzirom na njegovu neprozirnost na vidljivu i ultraljubičastu svjetlost.


Dosad je poduzeto više testova i istraživanja na miševima koji pokazuju da više doze TiO2 izazivaju predkancerogene lezije u crijevima štakora. Znanstvenici su došli do zaključka da titanov oksid loše djeluje je na mikrofloru crijeva, izaziva upalne procese koji u najradikalnijim ishodima mogu rezultirati rakom. Iako ti zaključci nisu definitivni, u nekim dijelovima svijeta poput Francuske, nacionalne agencije za sigurnost hrane već su tražile zabranu korištenja titanovog oksida, zbog nedostatka dokaza da ova tvar nije štetna za ljudsko zdravlje. Od prošle godine u Francuskoj titanov oksid više ne smije biti korišten u proizvodnji hrane.


Sličnom argumentacijom kao i Francuzi, vodila se Europska agencija za sigurnost hrane koja navodi da postoje nedorečenosti u dosad poduzetim istraživanjima, ali da se zabrinutost oko moguće genotoksičnosti ne može odbaciti.


„Uzimajući u obzir sve dostupne znanstvene studije i podatke, panel EFSA je zaključio da se titanov dioksid više ne može smatrati sigurnim kao aditiv za hranu. Ključni element donošenja ovog zaključka je da nismo mogli isključiti zabrinutost za genotoksičnost nakon konzumacije čestica titanovog dioksida. Nakon oralnog uzimanja, apsorpcija čestica titan dioksida je mala, no one se mogu akumulirati u tijelu. ” – rekao je Maged Younes, predsjedavajući panela EFSA. Slijedeći njihovu odluku povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane EU Stella Kyriakides jučer je na Twitteru objavila da će pregovori s članicama o zabrani Titan oksida u hrani krenuti već ovaj mjesec.Činjenica jest da je E171 po pitanju hranjivosti ili čuvanja hrane posve nepotreban aditiv, njegova je funkcija u hrani strogo estetska. Na neki način dolazi se do apsurda: titan oksid čini hranu privlačnijom, ali i potencijalno opasnijom za ljudsko zdravlje.