Službeni posjet

Delegacija Rektorskog zbora sveučilišta Estonije u prvom posjetu Sveučilištu u Rijeci

Portal Novi list

Foto Sveučilište u Rijeci

Foto Sveučilište u Rijeci

Povod je bio upoznavanje s riječkim Sveučilištem i njegovom upravom te razmjena iskustava i mišljenjaDanas je u prvi službeni posjet Sveučilištu u Rijeci stigla delegacija Rektorskog zbora sveučilišta Estonije na čelu s predsjedavajućim Vijeća, prof. dr. sc. Toomasom Asserom, rektorom Sveučilišta u Tartu.


Delegaciju su činila još četiri rektora estonskih sveučilišta: prof. dr. sc. Mart Kalm, rektor Estonske Akademije umjetnosti, prof. dr. sc. Tilt Land, rektor Tehonološkog sveučilišta u Tallinu, prof. dr. sc. Ivari Ilja, rektor Estonske Akademije glazbe i teatra te prof. dr. sc. Tõnu Viik, rektor Sveučilišta u Tallinu.


U pratnji su bile i gđa. Hanna Kamp, glavna tajnica sveučilišta Estonije i analistica sveučilišta Estonije, gđa. Eve Tõnisson.
Povod je bio upoznavanje s riječkim Sveučilištem i njegovom upravom te razmjena iskustava i mišljenja iz područja visokog obrazovanja dviju zemalja, članica Europske unije.


Delegaciju je primila rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija sa suradnicima, prorektoricama prof. dr. sc. Martom Žuvić i prof. dr. sc. Senkom Maćešić te prorektorom prof. dr. sc. Sašom Zelenikom.


Rektorica Snježana Prijić Samaržija i predsjednik estonskog Rektorskog zbora, Toomas Asser, složili su se oko važnosti internacionalizacije i međunarodne suradnje, a posebno je istaknuta važnost europskih mreža sveučilišta, koja su budućnost europskog prostora visokog obrazovanja.


Na sastanku je također bilo riječi o načinu financiranja visokog obrazovanja u Estoniji i Hrvatskoj, a poseban naglasak stavljen je na istraživanja i doktorske studije koji su se pokazali kao određeni izazov, ali i prilika, kako na Sveučilištu u Rijeci tako i na sveučilištima u Estoniji.


Primjer dobre prakse riječkoga Sveučilišta jest osnivanje Doktorske škole čiji je cilj razvoj i unaprjeđenje doktorskih studija u programima svih znanstvenih disciplina na Sveučilištu u Rijeci.


Rektorica Prijić Samaržija i rektori estonskih sveučilišta složili su se oko važnosti UN-ovih Ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals), a koji su vidljivi i kroz strateške ciljeve sveučilišta poput kvalitete obrazovanja, digitalizacije, ravnopravnosti spolova, inovacija i održivog razvoja. Rektorica Prijić Samaržija naglasila je kako Sveučilište u Rijeci želi biti otvoreno i društveno odgovorno moderno sveučilište koje je povezano sa svojom zajednicom.


Posjet estonske delegacije bila je i prilika za razgovor o budućoj suradnji Sveučilišta u Rijeci i svih sveučilišta u Estoniji, posebice u području znanosti, ali i i u razmjeni studenata.