Istraživanje na 6,2 milijuna ljudi

Cijepljenje mRNA cjepivima je ipak sigurnije nego izlaganje zarazi korona virusom bez cijepljenja

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

U studiji stoji da kod 6,2 milijuna osoba koje su primile 11,8 milijuna doza mRNA cjepiva, stope učestalosti za 23 ozbiljna zdravstvena ishoda nisu bile primjetno veće do 21 dan nakon cijepljenja u usporedbi s onima 22 do 42 dana nakon cijepljenjaPrema istraživanju američkog federalnog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), i zdravstvene organizacije Kaiser Permanente, provedenom na 6,2 milijuna pacijenata, cijepljenje mRNA cjepivima protiv korona virusa u globalu ne izaziva ozbiljne zdravstvene efekte.


Kao što je poznato, mRNA cjepiva koja se i kod nas u upotrebi su ona Pfizera i Moderne.


U studiji su uspoređeni specifični zdravstveni događaji kod svih osoba cijepljenih protiv COVID-19 mRNA cjepivom tijekom prva 3 tjedna nakon prve doze.
Znanstvenici su ispitali 23 potencijalna učinka na zdravlje, odabranih po kriteriju uključenosti u prethodna ispitivanja cjepiva, kriteriju uzimanja u obzir tijekom kliničkih ispitivanja korona virusa ili su dodani nakon što su zdravstveni djelatnici izvijestili o povećanju slučajeva među cijepljenim osobama. Praćeni ishodi uključivali su neurološke poremećaje poput encefalitisa i mijelitisa, Guillain-Barréov sindrom, kardiovaskularne probleme poput akutnog infarkta miokarda, moždanog udara i plućne embolije, Bellovu paralizu, upalu slijepog crijeva, anafilaksiju i multisistemski upalni sindrom…


Da rezultati budu što točniji, elektronički su pregledani medicinski kartoni pacijenata, a analitičari su proveli pregled posebnih zdravstvenih ishoda kako bi provjerili zdravstveni problem i procijenili je li započeo prije ili nakon cijepljenja.


Statističkom analizom ovih parametara tražio se odgovor na pitanje je li broj incidenata bio iznad određenog praga. Zaključili su da niti jedan od ciljanih negativnih zdravstvenih ishoda nije dosegao prag, iako su za neke ishode nalazi bili manje precizni zbog malog broja slučajeva.


Drugim riječima, slučajevi negativnih zdravstvenih efekata cijepljenja nisu isključeni, ali su ipak vrlo rijetki. U studiji čiji su nalazi objavljeni na JAMA Networku stoji da kod 6,2 milijuna osoba koje su primile 11,8 milijuna doza mRNA cjepiva, stope učestalosti za 23 ozbiljna zdravstvena ishoda nisu bile primjetno veće 1 do 21 dan nakon cijepljenja u usporedbi s onima 22 do 42 dana nakon cijepljenja.


Među ostalim, autori studije istaknuli su svoja otkrića o slučajevima potvrđenog miokarditisa (upale srčanog mišića) i perikarditisa (upala perikarden ocojnice), među mladim osobama, jer se to u javnosti počelo spominjati i isticati kao problem. I zaista, studijom su utvrđena 34 takva slučaja u pacijenata od 12 do 39 godina; 85% njih bili su muškarci, a 82% hospitalizirani (prosječno 1 dan), a gotovo svi su se oporavili do trenutka kad je studija objavljena. Autori su izračunali da među pacijentima od 12 do 39 godina postoji rizik od 6,3 dodatnih slučajeva miokarditisa na milijun doza tijekom prvog tjedna nakon cijepljenja.


Državne američke vlasti su već prije potvrdile 323 slučaja miokarditisa u mladih do 29 godina koji su se cijepili  Pfizer-BioNTech ili Moderna mRNA cjepivom, i priznali da je postotak nešto veći nego što je inače u toj starosnoj skupini. No, isto tako službene statistike sugeriraju da nitko od tih 323 nije preminuo.


Zaključak federalnog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti je da je rizik primanja cjepiva i dalje daleko manji nego izlaganje zarazi bez cijepljenja, odnosno riziku da zbog zaraze nastupe teške zdravstvene komplikacije ili smrt u najgorem slučaju.