Alternativa mesu

Biste li to jeli? Izdano prvo odobrenje na svijetu za piletinu napravljenu u laboratoriju, prodavat će se u – grumenovima

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Tvrtka je priopćila da će se meso prodavati u grumenima, dodajući da će detalji o lansiranju proizvoda uslijediti kasnijeSingapur je dao američkom start-up poduzeću Eat Just zeleno svjetlo za prodaju svog pilećeg mesa uzgojenog u laboratoriju, a tvrtka kaže da je to prvo regulatorno odobrenje na svijetu za takozvano čisto meso koje ne dolazi iz zaklane životinje


.Potražnja za alternativama običnom mesu raste zbog zabrinutosti potrošača oko zdravlja, dobrobiti životinja i okoliša. Opcije biljnog mesa, koje populariziraju Beyond Meat Inc i Impossible Foods, sve se češće pojavljuju na policama supermarketa i jelovnicima restorana.


No, takozvano čisto ili uzgojeno meso, koje se uzgaja iz stanica izvan životinje, još je u početnoj fazi.
“Prva regulatorna dozvola na svijetu za stvarno visokokvalitetno meso stvoreno izravno iz životinjskih stanica za sigurnu prehranu ljudi otvara put za predstojeće malo komercijalno lansiranje u Singapuru”, rekao je Eat Just u srijedu.


Tvrtka je priopćila da će se meso prodavati u grumenima, dodajući da će detalji o lansiranju proizvoda uslijediti kasnije. Prije je rečeno da će svaki grumen koštati 50 dolara (oko 300 kuna).