Korak u budućnost

Uber u Tokiju “zapošljava” robote oboružane umjetnom inteligencijom za dostavu hrane

T.I.

Foto: Uber Eats

Foto: Uber Eats

Ovi uređaji dostavljat će hranu za početak u jednom dijelu centra Tokija i biti u funkciji od kraja ožujka. Sličnu uslugu Uber je već kao pilot projekte uveo u nekoliko gradova u Sjedinjenim državamaOdavna znamo za bespilotne letjelice, dronove, odnedavna za taxije bez vozača koji bi skoro mogli jezditi i po našim cestama, a eto iz Japana javljaju da je red da se pojavi i dostava hrane robotima.


Priča stiže iz Uber Eatsa, usluge kurirske dostave hrane automobilima, skuterima, biciklima i pješice koja je prisutna od 2021. u više od 6000 mjesta u 45 država svijeta.


U suradnji s japanskom tvrtkom Mitsubishi Electric i američkom firmom Cartken, specijaliziranom za robotsku isporuku, razvili su vozilo/robota na šest kotačića s transportnim prostorom za nekoliko porcija nekog jela koji se autonomno kreće po nogostupima brzinom ne većom od brzine pješaka.
Ovi uređaji dostavljat će hranu za početak u jednom dijelu centra Tokija i biti u funkciji od kraja ožujka. Sličnu uslugu Uber je već kao pilot projekte uveo u nekoliko gradova u Sjedinjenim državama. Očito funkcioniraju, kad se s projektom sada ide internacionalno.


Sam robot nazvan „Model C“ je proizvod tvrtke Cartken koju je 2019. godine pokrenula skupina bivših zaposlenika Googlea. Važno je napomenuti da, po izjavama iz tvrtke, pješaci neće morati izbjegavati robote po nogostupima, već bi trebalo biti obrnuto. Naime, oboružani su umjetnom inteligencijom koja će im omogućiti da se spretno kreću među pješacima.