LENA

Znanstvenici upozorili na uređaj koji detektira autizam kod djece. ‘Postoji jedan problem’

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: Unsplash

Nalazi upućuju na to da bi uporaba LENA-e u tim ispitivanjima trebala biti ograničena jer ne može razlikovati glasove starije djece od odraslih glasovaPopularni sustav koji se koristi za otkrivanje govora ne identificira većinu glasova autistične djece u dobi od pet i više godina, ukazuje nova studija. Nalazi su ugrozili planove za korištenje sustava za praćenje razvoja govora kod starije djece.


Istraživači obično procjenjuju govor djece kroz radno intenzivne, ručne transkripcije audiozapisa. Nasuprot tome, sustav, nazvan LENA (Analiza zvučnog okruženja), sastoji se od prenosivog audio snimača uparenog sa softverom koji bilježi svaki snimljeni zvuk i povezuje ga s njegovim izvorom.


LENA-ini tvorci dizajnirali su sustav za odabir glasova djece u dobi od četiri godine i mlađe od onih odraslih i ambijentalnih zvukova. Ona prati koliko često dijete govori i koliko često sudjeluje u interakciji s odraslom osobom.
Studija iz 2010. godine pokazala je da LENA može razlikovati autističnu djecu u dobi od 16 do 48 mjeseci od tipične djece na temelju njihovih govornih obrazaca.


“Mnogo ljudi koji se bave kliničkim studijama voljeli bi koristiti LENA-u, kaže voditeljica studije Helen Tager-Flusberg, direktorica Centra za Izvrsnost istraživanja autizma na Sveučilištu u Bostonu.


Nalazi upućuju na to da bi uporaba LENA-e u tim ispitivanjima trebala biti ograničena jer ne može razlikovati glasove starije djece od odraslih glasova.


Ne postoje alternative uređaja za stariju djecu: “Otkrivanje da ovaj alat ne funkcionira za ovu dobnu skupinu dobar je prvi korak prema poticanju da se razvije takav uređaj˝, kaže Jessica Dykstra Steinbrenner, znanstvena novakinja na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu, piše Spectrum.