Gutaju previše podataka

YouTube i Netflix smanjuju kvalitetu videa u Europi: Pokušavaju izbjeći opterećenje interneta

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Nekoliko pružatelja usluga u Europi, uključujući Vodafone i Deutsche Telekom, prijavili su porast u prometu proteklih dana.Europljani koji žele gledati videozapise na YouTubeu u 4K rezoluciji neće imati sreće s time, prenosi New York Post. YouTube će smanjiti kvalitetu snimku u Europskoj Uniji da bi smanjio opterećenje koje takva rezolucija ima na internet u vrijeme kada milijuni Europljana moraju biti u kućama zbog pandemije koronavirusa.


YouTubeova objava stiže nakon Netflixove kada je rečeno da će za 25 posto smanjiti internetski promet na europskim mrežama nakon što je Thierry Breton od streaming platformi zatražio smanjenje kvalitete videa poradi izbjegavanja gužve na internetu.


Nekoliko pružatelja usluga u Europi, uključujući Vodafone i Deutsche Telekom, prijavili su porast u prometu proteklih dana. Videosnimke zauzimaju veliku količinu internetskih podataka, a oni visoke kvalitete zahtijevaju i više podataka.
“Trudimo se privremeno zamijeniti sav promet u Europskoj Uniji na standardnu definiciju, automatski na početnim postavkama”, kazala je kompanija u izjavi.