Zlonamjerne video snimke

WhatsApp potvrdio novu prijetnju: Korisnicima se savjetuje hitno ažuriranje aplikacije

P. N.

Reuters

Reuters

Korisnicima se savjetuje ažuriranje aplikacije. Zlonamjerni napad može rezultirati ugrozom telefona s rizikom stavljanja malwarea u ostale podatke, a može se provesti i preuzimanje vašeg telefona ili računala s udaljenosti te prisluškivanje razgovoraNajpopularnija aplikacija za poruke na svijetu trenutno prolazi kroz loše razdoblje. Nismo se još oporavili od napada programa “Pegasus”, a WhatsApp već potvrđuje da postoji nova ranjivost na njihovoj platformi koja dozvoljava hakerima preuzimanje kontrole nad podacima korisnika.


Najbolja stvar koju korisnici trenutno mogu napraviti, prema pisanju portala News 18 je ažurirati aplikaciju na Androidima i Appleovim iPhoneima. Potencijalni haker može doći do kontrole vašeg telefona slanjem inficiranog videa u formatu MP4.


Napad pogađa verzije Androida do 2.19.274 te iOS-ove do verzije 2.19.100, kažu upozorenja Facebooka. Mnogi korisnici koriste automatsku opciju skidanja medijskih dokumenata što je još jednostavnije za hakere. 
Zlonamjerni napad može rezultirati ugrozom telefona s rizikom stavljanja malwarea u ostale podatke, a može se provesti i preuzimanje vašeg telefona ili računala s udaljenosti te prisluškivanje razgovora. Nema još podataka o tome kako je ova ranjivost otkrivena, ali situacija je poprilično ozbiljna.


WhatsApp je nedavno potvrdio da je “spyware” korišten od strane izraelske kompanije “NSO Group” za špijuniranje vladinih dužnosnika, novinara, aktivista, odvjetnika i mnogih država, uključujući Indiju.


Potvrda o korištenju Pegasusa je stigla nakon što je WhatsApp tužio “NSO Group”. Sve se doznalo nakon što je aplikacija poslala poruke u kojima upozorava korisnike iz Indije da su meta napada koji cilja podatke na njihovim telefonima te da bi aplikacija mogla biti ugrožena.