bitna nadogradnja

Whatsapp napokon omogućio telefonske i video pozive putem laptopa i kućnih računala

T.I.

Foto: Whatsapp

Foto: Whatsapp

Pozivi preko laptopa, odnosno kućnih računala bit će podržani isključivo na operacijskim sustavima Windows 10 64-bit i  macOS 10.13 i novijimaWhatsapp je najkorištenija aplikacija za poruke na svijetu i njegova popularnost raste. Sredinom 2019. godine Whatsapp je na mjesečnoj razini imao milijardu i šesto milijuna aktivnih korisnika, dok mu ja za petama bio Facebook Messenger s 1,3 milijarde korisnika. Sad je Whatsapp na 2 milijarde aktivnih korisnika, a Messenger je ostao na 1,3 milijarde. No, to ne zadaje glavobolje Marku Zuckenbergu kad je pametno investirao kupivši Whatsapp 2014. za 19 milijardi dolara.


U posljednjih nekoliko godina Whatsapp je usavršavan i dopunjavan novim značajkama. Nakon poruka, prvo se moglo telefonirati (i to besplatno) među korisnicima, a onda i obaviti video poziv. No, ta mogućnost bila je uskraćena (i telefoniranja i video poziva), za one koji Whatsapp koriste (i) na laptopu, odnosno kućnom računalu.


Više nije, u objavi na svom blogu, iz Whatsappa su objavili da preko aplikacije Whatsapp Windows ili Mac korisnici kućnih računala mogu obavljati telefonske i video pozive s drugim korisnicima aplikacije. Pozivi preko računala bit će podržani isključivo na operacijskim sustavima Windows 10 64-bit i  macOS 10.13 i novijima. Dakle, trebat će instalirati aplikaciju, pozivi neće biti mogući preko postojećeg WhatsApp Weba koji je moguće otvoriti preko internetskih tražilica i slati poruke.
Za upućivanje ili primanje poziva na WhatsApp Desktop trebat će mikrofon i kamera na računalu, a mogu se priključiti i vanjski uređaji.


Pozivi će se odvijati putem internetske veze na računalu, a ne putem telefona. Međutim, iz WhatsAppa kažu da će i telefon korisnika morati biti povezan s internetom.


Grupni, konferencijski pozivi još nisu podržani, ali u Whatsappu najavljuju da će tu značajku dodati u budućnosti.


Objašnjavajući nove mogućnosti na svom blogu, ljudi iz Whatsappa uvjeravaju korisnike da ne moraju imati sigurnosnih briga jer su glasovni i videopozivi na WhatsAppu poptpuno privatni i sigurni, zaštićeni tako zvanom en-to-end enkripcijom.