Kriptovaluta

Venezuela navodno ima mnoštvo bitcoina: Banka ih pokušava vezati da bi pomogla naftnoj kompaniji

P. N.

FOTO/Wikipedia

FOTO/Wikipedia

Banka također razmatra i prijedloge za računanje kriptovaluta prema međunarodnim rezervama koje su u posljednje vrijeme skočile.Čini se da Venezuela svoju kriptovalutu ne koristi samo da bi izbjegla posljedice međunarodnih sankcija. Bloomberg piše da središnja banka zemlje testira mogućnost zadržavanja kripto valuta da bi pomogla naftnoj kompaniji “Petroleos de Venezuela SA” pod državnom kontrolom.


Tvrtka navodno ima mnoštvo “bitcoina” i ethereum (platformu i operacijski sustav otvorenog koda), a prebacivanje tog novca u središnju banku moglo bi omogućiti isplatu dobavljača i izbjegavanje “potencijalnih blokova” iz konvencionalnih kanala koji bi dolazili ili s izravnim kripto plaćanjem ili redovitim novcem, prenosi MSN.


Banka također razmatra i prijedloge za računanje kriptovaluta prema međunarodnim rezervama koje su u posljednje vrijeme skočile. Nije sigurno gdje je “Petroleos” dobio bitcoin i ethereum, a kamoli koliko ih ima. Također nema garancije da će kompanije prihvatiti takav potez kad kriptovalutna relativna anonimnost i mogućnost pranja novca dovedu mnoge druge banke do odgode. To čak i ne uključuje potencijal za daljnja ograničenja trgovine. Ovo je posljednji pokušaj koji bi omogućio održavanje ekonomije Venezuele (a time i vlade Madura), a u konačnici može predstavljati i rizičan eksperiment, čak i ako se nastavi.